Dao je recept za dugovečnost: Doktor rekao koju namirnicu jede svaki dan da bi usporio starenje

Vesti 16.01.2024 15:07 0

Jednu namirnicu koju ovaj lekar svaki dan jede, naziva gralom dugovečnosti, jer štiti organizam od bolesti.

doktor

Printscreen/Youtube

Stručnjak za dugovečnost i specijalista za regenerativnu medicinu iz Njujorka, doktor Nil Palvin više od 20 godina pomaže ljudima da razviju zdrave navike kako bi živeli duže. Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno jede kako bi se zaštitio od bolesti i usporio starenje. Imaju malo kalorija, mnogo vitamina i antioksidanata koji štite telo od infekcija. Za „CNBC“ doktor je nabrojao razloge zbog kojih borovnice smatra svetim gralom kada je dugovečnost u pitanju.

Jačaju ćelije

Antioksidanti pomažu u odbrani zdravih ćelija, sprečavaju dalja oštećenja i uključeni su u procese koji popravljaju DNK. Borovnice ih imaju puno. Bogate su antocijaninima, koji poboljšavaju kognitivnu i vaskularnu funkciju.

Odlične su za vid

Jedna šoljica borovnica sadrži 16% neophodne dnevne količine vitamina C, za koji je poznato da čuva zdravlje očiju. Vitamin C može pomoći u prevenciji makularne degeneracije povezane sa starenjem te smanjiti oksidativni stres u mrežnjači, čineći oči manje osetljivim na oboljenja.

borovnice

Shutterstock

 

Pomažu oporavak mišića

Istraživanjima je otkriveno da borovnice smanjuju oštećenje i bol mišića. Vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa i povećava proizvodnju kolagena, tkiva koje povezuje kosti i mišiće. Jedna šoljica borovnica sadrži 24% neophodne dnevne količine vitamina K, koji pomaže u izgradnji kostiju i zgrušavanju krvi.

Pospešuju zdravlje mozga

Uz fizičke dobrobiti, studije su otkrile da antioksidanti u borovnicama mogu uticati na područja mozga koja su ključna za inteligenciju. Jedna studija, urađena na više od 16.000 ljudi otkrila je da su borovnice i jagode povezane s odlaganjem mentalnog starenja do 2,5 godine.

Smanjuju upalu

Istraživanja su pokazala da vlakna, vitamini, minerali i antioksidanti u borovnicama mogu pomoći u smanjenju upale i dodatnih rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Borovnice takođe imaju probiotičko delovanje koje reguliša bakterije i ublažava upalu creva.

Snižavaju holesterol

Budući da su borovnice bogate vlaknima, pomažu u uklanjanju žuči u crevima, kao i masnih kiselina, soli, metala i bilirubina. Ovaj proces može smanjiti loš holesterol i takođe rizik od srčanih bolesti.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading