Ne možete da se otarasite kašlja? Postoji 5 razloga zašto opravak traje predugo

Vesti 12.01.2024 19:12 0

Ovo su neki od mogućih razloga...

kašalj

Shutterstock

Brzo delovanje na simptome može vam pomoći da brzo prevladate kašalj. Takođe, i prevencija je vrlo bitna.

Hronični kašalj može biti neugodan, ali može biti i simptom mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Ako imate simptoma hroničnog kašlje, važno je da ga proverite. Samo vaš ljekar može sa sigurnošću reći zbog čega imate dugotrajni kašalj. Ovo su neki od mogućih razloga. 

Astma

Astma, hronična bolest koja pogađa pluća, uzrokuje ponavljane epizode ​​(poznate kao napadi astme) kratkog daha, stezanja u grudima i noćnog ili ranojutarnjeg kašlja, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). To je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa decu, ali može zahvatiti i odrasle.

grlo

Shutterstock

 

Okidači astme su različiti za svakoga, od vežbanja i određenih namirnica do dima cigareta i drugih iritansa koji se prenose zrakom iizazivaju napad. Identificiranje i izbjegavanje okidača (ili barem minimaliziranje izloženosti njima) ključno je dio upravljanja astmom.

Alergije

U toku zime provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, te smo i izloženiji alergenima koji se u njemu mogu naći. Ukoliko ste alergični na vlagu, grinje i druge uobičajene alergene, možete se suočiti sa zimskim kašljem.

žena

Shutterstock

 

Da biste dobili pomoć, poželjno je da se obratite alergologu i odradite alergo test. Na taj način ćete saznati šta ste alergični i kako da se držite dalje od tih alergena. Jedna od terapijskih opcija je i desenzibilizacija na određene alergene.

Zagađenje zraka

Različiti zagađivači iritanti u zraku mogu izazvati uporan kašalj. Čak i kratkotrajno izlaganje isparenjima može dovesti do kašlja, službe i iritacije pluća. Isparenja takođe mogu pogoršati simptome alergije ili astme.

žena

Shutterstock

 

Slično tome, spore plijesni koje se nalaze u kućama i oko njih mogu izazvati kašalj kada se udahnu.

Pušenje

Ljudi koji puše često razviju kašalj uzrokovan prirodnim odgovorom tela da se reše hemikaliju koje ulaze u disajne puteve i pušenje pluća. U ovom slučaju, hronični kašalj je često poznat kao pušački kašalj. Može početi kao suhi kašalj, ali na kraju može proizvesti sluz.

Cigara

Shutterstock

 

Studija iz 2016. objavljena u časopisu Medicina razmatrala je prevalenciju hroničnog kašlja i mogući uzroke u općoj populaciji. Studija, koja se temeljila na korejskom nacionalnom istraživanju o zdravlju i ishrani, uključila je 119.280 odraslih osoba starijih od 40 godina, pokazala je da su 47,7 posto učesnika sa hroničnim kašljem sadašnjih pušača.

Naravno, najlakši način da se rešite pušačkog kašlja je da prestanete pušiti, a ako vam je potrebna pomoć oko toga, vaš porodični lekar može vas uputiti u pravom smeru, prenosi Klix.ba.

Posledice infekcije

Nakoh teških infekcija disajnih puteva, kao što su upala pluća i grip, poslije izliječenja može zaostati uporan kašalj. Može trajati sedmicama, pa čak i mesecima.

pluća

Shutterstock

 

Ovaj dugotrajni kašalj takođe može ukazivati na to da je u vašem organizmu možda zaostala ispitivanja infekcija te se savetuju dodatna u te svrhe.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading