Najzdravija vrsta hleba: Jedna je bogata vlaknima i proteinima, druga smanjuje šećer u krvi - izbor je na vama

Izvor: Ana Klikovac Vesti 20.12.2023 21:32 0

Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljenih hidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten...

trpeza

Shutterstock

Poslednjih godina mnogi su se okrenuli  zdravoj ishrani, pa tako beli hleb više nije uvek prvi izbor. Danas u prodavnicama postoji na desetine različitih vrsta hleba, i neki su bogatiji hranljivim supstancama od drugih.

Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Druge su napravljene od rafinisanih žitarica i obično sadrže dodate vitamine i minerale.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Sada se sigurno pitate koja je vrsta hleba najzdravija?

hleb

Shutterstock

 
Hleb od proklijalog celog zrna

Ovaj hleb se pravi od celih proklijalih žitarica, piše Healthline, a prenose vesti-online.com. Pokazalo se da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranljivih materija. Proklijala zrna neće podići šećer u krvi kao druge žitarice i mogu biti dobar izbor za osobe sa dijabetesom. Pored toga, većina proklijalog hleba je bogata vlaknima i proteinima. Kao takvi, oni su zasitniji od rafinisanog hleba.

Hleb od kiselog testa

Kiselo testo se stvara procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije da bi hleb narastao. Fermentacija pomaže u smanjenju količine fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vezuju za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju. Kiselo testo takođe može biti lakše svarljivo od drugih hlebova. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljenih hidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.

Hleb od 100 odsto celovite pšenice

U ovom hlebu cela zrna ostaju netaknuta, uključujući klice i mekinje. Mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisna biljna jedinjenja. Zbog toga cele žitarice, uključujući celu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranljivijim od rafinisanih žitarica, koje su obrađene da bi se uklonile mekinje i klice.

Ovseni hleb

Ovseni hleb se obično pravi od kombinacije ovasa, integralnog brašna, kvasca, vode i soli. Pošto je ovas veoma hranljiv i povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima, ovseni hleb može biti zdrav izbor. Ovas je posebno bogat vlaknima i korisnim hranljivim materijama, uključujući magnezijum, vitamin B1, gvožđe i cink. Vlakna koja sadrži ovas, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog pritiska. 

Hleb od lana

Hleb od lana, koji se prvenstveno pravi od brašna od celog zrna i lanenog semena, jedan je od najzdravijih hlebova koji možete da jedete. To je zato što su semenke lana veoma hranljive i nude brojne zdravstvene prednosti. Posebno su odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani.

Veliki pregled studija otkrio je da je visok unos lana povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)