Da li podgrevate pilav, sarmu ili pire krompir? Ova jela se nalaze na svakoj drugoj trpezi u Srbiji i nije tajna da ih većina ljudi sprema za dva ili tri dana. Ipak, neke namirnice nikako ne treba podgrevati, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić. On je "Jutru" na Prvoj objasnio da zbog opasnosti da pirinač na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ne bi trebalo da se podgreva jer mikroorganizam može da se razmnoži, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.
"To je izuzetno zdrava namirnica. To je carska hrana, riža se servira mlaka zato što se bolje vari od hladne. Treba da bude topla, ali ne od podgrevanja, nego nakon pripreme. Sarma, recimo, može da se podgreva jer ima malo pirinča. Pilav je opasan zbog moguće kontaminacije. Rizik je vrlo veliki, ali riža je mnogo korisna. U njoj su lako svarljivi proteini", rekao je dr Perišić i dodao:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
"U Japanu nema hipertenzije, nema mnogo dijabetesa, nema mnogo šizofrenija zbog riže. Imaju mnogo krvarenja u mozgu, to je nacionalna bolest. Riža ima samo dva odsto proteina, strukture krvnih sudova su veoma slabe, a krvni sudovi i mozak su u pihtijastoj masi i svaki veliki pritisak u krvnim sudovima nema potporu moždanog tkiva i puca. Pirinač i pirinčana voda su carska stvar za probavne smetnje", objasnio je gastronterolog.
Na pitanje da li je tačna pretpostavka mnogih da je integralni pirinač zdraviji, dr Perišić je odgovorio da jeste. "Integralna riža se teže vari, ima ljusku, zdravija je, ali mogućnost kontaminacije je veća", objasnio je.
Namirnice koje nikada ne treba podgrevati su krompir, pečurke, piletina, spanać i jaja.
"Krompir je najopasniji, ni slučajno ne podgrevajte pire krompir. Ako se desi da promeni boju, to nemojte da jedete. To nije ni malo naivno", upozorio je dr Perišić. Podgrevanjem krompira se razvija mogućnost za pojavu bakterije Clostridium botulinum, pogotovo ako je prekriven aluminijumskom folijom.
Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.
Isplivali šok dokazi: Aneli Ahmić bila s oženjenim Alenom! (FOTO)

Kliknuli ste slučajno „Plati“ na Temuu i odmah su vam svukli pare sa računa? Bez panike, možete vratiti novac, u dva koraka

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

TOP 10 NAJNEOBIČNIJIH BIZNISA U SVETU: Nećete verovati ko sve zarađuje i na čemu - OD HOTELA ZA PČELE DO IZNAJMLJIVANJA PRIJATELJA

OTKRIVENA "PLANETA ODMETNICA": Raste neverovatnom brzinom a ponaša se kao zvezda

Za novi posao izdvojio 9,7 milijardi dolara – Evo gde će ulagati jedan od najbogatijih ljudi na svetu

PAKLENA INTERNET PREVARA: Srpkinja i još jedna žena ostale bez 72.000 evra - POLICIJA IZDALA UPOZORENJE, U AKCIJI ČAK I LAŽNI POLICAJAC!

Monstrum silovao devojčicu (15): Uhapšen muškarac u Crnoj Gori

Kvalitet koji se nasleđuje - Mladost NATUR PRO 12 crep uz 50 godina garancije!

Oglasio se MUP zbog stravične nesreće kod Mladenovca: Sudar autobusa i automobila (VIDEO)
Psihopatu treba strpati u ludnicu ili zatvor: Maja nikad brutalnijom paljbom unakazila Ahmićke, Milena sumnja d Sita MRZI rođenog sina! (VIDEO)

Diskretna elegancija u srcu Beograda FOTO

UVEK U NAPADU Registruj se na AdmiralBet

SA DNA MORA IZVUČENO BLAGO U VREDNOSTI OD MILION DOLARA: Da li to deo flotile koja je nosila "kraljičin nakit" vredan 400 miliona

Zna li Zelenski i zašto ćuti? Sa fronta stigle monstruozne vesti, Kijev ovo neće objaviti
