Ne radite ovo dok kijate: Zbog greške koju često pravimo, čoveku se stvorila ogromna rupa u dušniku, lekari šokirani!

Vesti 14.12.2023 20:24 0

Nesrećni muškarac pokušavao je da spreči napad kijanja stiskanjem nosa i zatvaranjem usta tokom vožnje, a ono što mu se desilo, šokiralo je lekare.

žena

Shutterstock

Neimenovani škotski pacijent, u tridesetim godinama, napravio je rupu u grlu nakon što je sprečio potrebu za kijanjem, otkrili su lekari i istakli da je to prvi poznati slučaj takve vrste, piše „The Sun“.

Napravio rupu u dušniku

Nesrećni muškarac pokušavao je da spreči napad kijanja stiskanjem nosa i zatvaranjem usta tokom vožnje. Ali, pritisak od kijanja bio je toliki da mu je napravio rupu od dva milimetra na dušniku i morao je hitno u bolnicu!

Trpeo je strašan bol i čulo se pucketanje dok je disao, mogao je da govori, guta i diše. Doktor Rasad Nisirov rekao je da bi ovaj slučaj trebalo da posluži kao upozorenje ljudima da ne pokušavaju da zadrže kijanje.

"Svima savetujem da ne suzbijaju kijanje stiskanjem nosa dok drže zatvorena usta jer to može dovesti do perforacije dušnika", rekao je doktor.

Rupa je zarasla za pet nedelja

Muškarac je patio od alergijskog rinitisa. To oboljenje uzrokuje kijanje, svrab, curenje ili začepljenje nosa, crvene i suzne oči, kašalj. Kijanje uzrokuje povećanje pritiska u disajnim putevima, ali zadržavanje disajnih puteva može dovesti do povećanja tog pritiska oko 20 puta.

Slučaj škotskog pacijenta, prijavljen je u „BMJ Case Reports“. To je jedini je poznati slučaj kada je kijanje izazvalo rupu u grlu. Kad je muškarac stigao u bolnicu, vrat mu je bio natečen i teško ga je pomerao. Rendgenski snimak otkrio je da ima hirurški emfizem - stanje kada vazduh ostane zarobljen u najdubljim tkivima ispod kože. CT skenovi su pokazali da je pukotina bila između treće i četvrte kosti vrata i da se vazduh nakupljao u prostoru između pluća.

Lekari su zaključili da mu nije potrebna operacija, ali su ga dva dana pratili u bolnici kako bi proverili da li mu je nivoa kiseonika stabilan. Zatim su ga otpustili i dali mu lekove protiv bolova i alergije, a rupa je zarasla za pet nedelja.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading