Najbolje rešenje za svađu: Evo kako da savladate ljutnju i sprečite da vam pokvari dan

Vesti 12.12.2023 08:47 0

Ljutnja je prirodna emocija i nema potrebe da zamerate sebi kada je osećate, ali često postoje bolji načini da se izrazite od ljutnje i besa. Na sreću, oni se vežbaju. Evo kako da bes pretvorite u nešto dobro.

žena

Shutterstock

Duboko dišite

Kada ste ljuti, počinjete plitko i ubrzano da dišete, a to je poslednje što vam u tom trenutku treba. Najbolje je da duboko udahnete nekoliko puta. Zatvorite oči i pratite svoj dah, udišite polagano i duboko i isto tako izdišite. Ubrzo ćete se smiriti i moći situaciju racionalnije da sagledate.

Pričajte o tome

Ispadima besa nećete ništa konstruktivno postići. Ali to ne znači da ljutnju treba držati u sebi. Nazovite prijateljicu, izjadajte se. Ljutnja gubi moć kada se pretvori u reči, a i ne može da vam šteti, što bi bilo slučaj da je zadržite u sebi.

Na ljutnju odgovorite humorom

Sposobnost osobe da se šali u kritičnom trenutku pravi je blagoslov. Humor pomaže da sagledate situaciju iz druge perspektive, da iskoračite iz vrtloga emocija i budete objektivni posmatrač te na taj način pronađete najbolje rešenje. Ne doživljavajući sebe i život preozbiljno imate priliku da uvidite da su neretko nevažne stvari one oko kojih se stvorio problem.

par

Shutterstock

 

Prepoznajte okidače

Ako se često ljutite obratite pažnju na to šta izaziva takve osećaje kod vas. Ako su to saobraćajne gužve u koje upadate svaki dan kada idete na posao i vraćate se kući, pronađite alternativni pravac ili pođite na posao ranije i ranije se vraćajte kući. Ako ne možete da otkrijete izvor ljutnje, setite se idući put kada se naljutite da obratite pažnju na ono što nije pošlo dobro.

Promenite okruženje

Odvojite vreme za sebe. Prošetajte, budite malo sami, izduvajte se. Videćete da će situacija izgledati puno drugačije za sat vremena.

Odvratite pažnju

Ako ništa drugo ne uspe, pronalazak drugog načina za kanalisanje vaše energije može vam skrenuti misli s onoga što vas ljuti. Šetnja, započinjanje novog hobija, pečenje, čišćenje garaže, gledanje komedije, vežbanje, čitanje dobre knjige… sve dok vam to nakratko skreće misli s problema, može vam pomoći da ljutnju držite pod kontrolom.

 

Komentari (0)
Loading