Ko ne sme da jede sardine? Ako imate neku od ove 3 bolesti, ne treba ni da ih pomirišete!

Vesti 03.12.2023 14:26 0

U vreme posta, sardine su često na jelovniku. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, one su veoma zdrave. Ipak, ne smeju svi da ih jedu.

riba

Shutterstock

Ukoliko se redovno jedu, sardine mogu da doprinesu poboljšanju zdravlja celog organizma, jer su pune važnih hranljivih materija, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti, piše „Webmed“. Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upala, što rezultuje poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od depresije i anksioznosti.

Ko ne sme da jede sardine?

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine se ne preporučuju svima. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju. Sardine iz konzerve sadrže velike količine soli, koja se ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.

Osobe sa visokim pritiskom - Sardine sadrže mnogo soli. Jedna konzerva ima oko trećinu potrebne dnevne količine organizmu, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos. Ako želite da smanjite količinu soli, pojedite manju količinu sardina.

Oni koji imaju problem s gihtom - Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina se kristališe u zglobovima, izazivajući bol. Masne ribe, poput sardina, imaju visok sadržaj te hemikalije, pa ih treba izbegavati.

Osobe sa kamenom u bubregu - ista mokraćna kiselina koja izaziva giht može dovesti do kamena u bubregu, pa nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od ovog oboljenja. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading