Dobro ih pogledajte: Ovo su malo poznati znakovi na prstima koji mogu da upozore na opasnu bolest

Vesti 26.11.2023 16:52 0

Poslednjih nedelja porastao je broj slučajeva upale pluća među decom u Kini. To je zabrinulo Svetsku zdravstvenu organizaciju, pa je podelila upozorenja na simptome ove bolesti.

žena

Shutterstock

Većina obolelih osoba se oporavi od upale pluća za nedelju dana, ali ova bolest može biti teška i rezultirati hospitalizacijom, pa čak i smrću. Stoga je uočavanje simptoma od vitalnog značaja.

Glavni simptomi infekcije pluća su kašalj, otežano disanje i bol u grudima, ali jedan neočekivani znak može se pojaviti na prstima, piše „WebMD“.

Modri nokti su uobičajen simptom upale pluća. Koža ili usne plave boje takođe mogu signalizirati bolest, osobito kod dece. Uopšte, simptomi upale pluća mogu varirati od blagih do teških. Ostali znakovi na koje treba obratiti pažnju uključuju visoku temperaturu, do 40,5, iskašljavanje zelenkaste, žute ili krvave sluzi, osećaj umora, gubitak apetita, osećaj gubitka daha, oštar ili probadajući bol u grudima, znojenje, ubrzano disanje i zbunjenost.

Kod dece na upalu pluća mogu ukazivati ubrzano disanje, poteškoće s disanjem, groznica, kašalj i/ili teško disanje.

Ako uočite neki od simptoma i sumnjate na upalu pluća, javite se svom lekaru. Hitnu pomoć potražite ako se mučite s disanjem, ako imate blede ili plave mrlje na koži, osetite iznenadnu zbunjenost.

Bonus video:

 

@najzena.rs A vi? Pišite nam u komentarima 👇🏻👇🏻👇🏻 #fypシ゚viral #fyf #fypシ #žena #najžena #anketa ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading