Odviknite dete od grickanja noktiju: Iskorenite lošu naviku na vreme i sprečite ozbiljne zdravstvene probleme

Vesti 25.11.2023 19:52 0

Na noktima se skupljaju klice, prljavština i druge nečistoće koje dospevaju u usta, a zatim u želudac...

dete

Shutterstock

Grickanje noktiju je loša navika koju praktikuje čak 60 odsto dece i 21 procenat odraslih osoba, pokazuju istraživanja.

Osim što nije prijatno gledati kako neko gricka nokte, to može izazvati i zdravstvene probleme.

dete

Shutterstock

 

 

Na noktima se skupljaju klice, prljavština i druge nečistoće koje dospevaju u usta, a zatim u želudac, što može dovesti do oralnih i gastrointestinalnih infekcija, navode stručnjaci. Ovakva navika može uzrokovati pojavu rana oko noktiju, infekciju mekog tkiva, što dalje dovodi do oticanja, crvenila, pa čak i gnojenje te regije. Uz to, loše utiče i na zdravlje zuba, pišu Novosti.

Jedan od načina da se deca odviknu od ove navike je redovno skraćivanje noktiju. Postoje i gorki lakovi za nokte koji mogu da ih nateraju da dobro promisle pre nego što stave prste u usta.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Udruženje "Asocijacija mama Srbije” i naš portal "Naj žena“, pokrenuo je novi video serijal „Naj mama“. One su pravi borci i majke sa velikim slovo "M" koje su svojim primerom pokazale šta nam svima znači bezuslovna ljubav. 💜 Ana Bakal (42) iz Beograda je majka deteta sa cerebralnom paralizom. Iako su prognoze bile loše, zahvaljujući njenoj upornosti, on danas hoda, priča i trenira karate! 💪🏻 Njenu priču pogledajte na portalu Najzena.rs! 📲 #mame #majke #najmama #foryoupage #foryoupage #tiktokserbia🇷🇸 #tiktoksrbija #najzenasrbije #najzena #jednajemajka #majka #najmamasrbije #asocijacijamamasrbije ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading