U drevna vremena se verovalo da im to čuva zdravlje: Šest najlepših zimskih imena za bebe

Olja Jelić Vesti 25.11.2023 14:19 0

Ako uskoro postajete roditelji, evo ideje za ime bebe.

Beba

Shutterstock

Ako ne znate koje ime da date bebi, a uskoro bi trebali da se ostvarite kao roditelji, možda je neko od ovih imena baš idealno za vas. 

U drevnim vremenima deca rođena u ovom periodu dobro su se čuvala kako bi bila zdrava i kako ne bi razboljevala uprkos oštroj zimi. 

Šest zimskih imena za bebe

Vasilije/Vasilija

Vasilije je srpska varijanta grčkog muškog imena koje potiče od grčke reči 'basileios', što znači 'carski', 'kraljevski'. Takođe može da označava i biljku bosiljak koji važi za Božiji cvet kome se pripisuju mnoga blagotvorna dejstva. Ovo ime se daje deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija (na 'srpsku novu godinu) i oko Bogojavljanja.

Snežan/Snežana

Ime koje je u ovoj varijanti popularno u Srbiji, ali je poznato i među drugim slavenskim narodima u drugačijoj pisanoj formi ali sa istim značenjem. Ime je izvedeno od 'sneg' i muška varijanta se uglavnom izgubila, ali je ženska i dalje prilično popularna. Daje se deci rođenoj preko zime da budu nežna, lepa, 'bela kao sneg'.

Beba

Shutterstock

 

Vuk/Vuka/Vukosava

Staroslavensko ime, u prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, davalo se deci u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zveri. Ime je po običaju davano muškom detetu u porodici gde su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobegla iz straha od 'vuka'. Slično, ako je dete rođeno u zimskim mesecima, ovo ime se davalo zbog zdravlja i 'protiv hladnoće'.

Nikola/Nikolina

Deca rođena u decembru, oko Svetog Nikole, često dobijaju ime po ovom velikom svetitelju. Ime Nikola potiče od latinskog 'Nicolaus'. Ovo ime u sebi sadrži dve reči 'nike' ('pobeda') i laos ('narod'), pa se može prevesti kao pobednik ili onaj koji donosi pobedu.

Stefan/Stefana

Ime grčkog porekla i varijanta je grčkog imenа 'Stefаnos' što znači 'venаc' ili 'kruna'. U prenesenom značenju ime znači 'onaj koji je krunisan, koji je ovenčan'. Daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Stefana, 9. januara. Varijacije kod Srba su i: Steva, Stevica, Stevo, Stepa, Stefanija…

Jovan/Jovana

Ime potiče iz grčkog ‘Ioan, Ioannes’ u značenju ‘u milosti Jehovinoj’. Od starine je sveprisutno među hrišćanskim svetom. Biblijsko je i kalendarsko ime, a daje se deci rođenoj na praznik Svetog Jovana Krstitelja 20. januara, prenosi Republika.rs

 

@najzena.rs Udruženje @asocijacija_mama_srbije i naš portal „Naj žena“, su pokrenuli video serijal „Naj mama“ u kome vam predstavljamo sve one žene koje s ponosom mogu da nose ovu titulu. Sandra Jovanović iz Beograda je pravi primer žene koja se lavovski borila da postane majka, uprkos tome što karte nisu bile na njenoj strani. Ona je posle 13 neuspešnih vantelesnih oplodnji uspela u 14. da dobije bebu, ćerku Ljubicu. To ne znači da je njen put bio lak, već i na sve ovo je imala komplikacije u trudnoći. Njenu priču pogledajte na našem portalu! 📲 #najžena #majke #mama #majka #najmama #emisija #srbija #fypシ #foryoupage #jednajemajka ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading