Superhrana za superžene: Jedno seme će vam promeniti život, pomaže kod dijabetesa i povišenog pritiska

Vesti 24.11.2023 17:32 0

Takođe pomaže u prevenciji simptoma depresije i pomaže u ublažavanju simptoma menopauze...

Lan

Shutterstock

Laneno seme je superhrana bogata omega-3 kiselinama, vlaknima, proteinima, a njene dobrobiti za zdravlje su velike

Ako postoji hrana za koju se smatra da je bogata omega-3 kiselinama, to je, bez sumnje, losos. Opet, ako vas neko pita koja će vam namirnica obezbediti vlakna, odgovorićete raženi hleb. Ali, šta biste rekli ako bismo vam otkrili da u kući sigurno imate namirnicu koja je 10 puta bogatija omega-3 kiselinama od lososa i ima tri puta više vlakana od raženog hleba?

Laneno seme

Shutterstock

 

U pitanju susemenke lana – pravo hranljivo blago koje mi obično povezujemo sa lečenjem zatvora. Ali, studije objavljene u čuvenom časopisu Nutrients otkriva da je laneno sebe daleko više od leka za tvrdu stolicu.

Šta sve sadrži laneno seme?

Laneno seme ima antiinflamatorno, antioksidativno i delovanje koje reguliše lipide u krvi. Zbog toga – kašika lanenog semena je poput pilule koja štiti mnoge aspekte vašeg zdravlja.

Laneno seme je izuzetna hrana zbog visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA). Omega 3 masne kiseline su podeljene u tri tipa: ALA (alfa-linolenska kiselina), EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Dok se ALA nalazi u izobilju u semenkama lana, telo je takođe može pretvoriti u EPA i DHA, koje su neophodne za zdravlje očiju, mozga i kardiovaskularnog sistema, piše Lepota i Zdravlje.

mozak

Shutterstock

 

Još jedna od njegovih jakih strana lanenog semena su vlakna, oko 2 grama po kašičici. Većina ovih vlakana je rastvorljiva, što znači da se rastvara u vodi i formira gel u digestivnom traktu. Ova karakteristika ne samo da pomaže u održavanju zdravog nivoa holesterola, već i reguliše nivo šećera u krvi i poboljšava opšte zdravlje digestivnog sistema.

Seme lana je jedan od najboljih izvora lignana, polifenolnih jedinjenja sa antioksidativnim i fitoestrogenim svojstvima. Lignani su od koristi za srce i pomažu u balansiranju hormona u menopauzi.

Laneno seme je i dobar izvor proteina, koji su važni za razvoj i popravku tkiva; i sadrže male količine vitamina i minerala, kao što su vitamin B1 (tiamin), mangan i magnezijum.

Za šta je dobro laneno seme?

Kao što smo videli, laneno seme je prava superhrana. Zbog toga su i njegovi benefiti za zdravlje veliki.

Što se tiče kardiovaskularnog zdravlja, studije su pokazale da laneno seme smanjuje stvaranje ateromatoznog plaka, štiti od aritmija i smanjuje krvni pritisak, pomažući u prevenciji srčanih i moždanih udara.

U oblasti dijabetesa, laneno seme smanjuje nivo glukoze u krvi i kod osoba sa dijabetesom tipa 2 i kod osoba sa predijabetesom.

dijabetes

Shutterstock

 

Laneno seme takođe pomaže u prevenciji simptoma depresije i pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Konačno, ono ima veoma pozitivan uticaj na crevnu mikrobiotu zahvaljujući svom sadržaju vlakana. Smanjuje zatvor i simptome sindroma iritabilnog creva.

Sva ova otkrića sugerišu da bi laneno seme u ishrani, bilo u obliku semena, ulja ili suplemenata, moglo biti korisna strategija za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, ističu autori studije.

Kako uključiti seme lana u ishranu?

Postoji mnogo načina da uključite seme lana u svoju ishranu:

  • Dodajte ga u šejkove ili smutije: možete ga mešati sa voćem, jogurtom i drugim sastojcima prema vašim željama.
  • Pospite ih preko žitarica ili jogurta: Jednostavno pospite kašiku lanenih semenki preko žitarica ili jogurta. Ovo dodaje lepu hrskavu teksturu i puno hranljivih materija.
  • Mešajte sa salatama: Dodajte semenke u svoje salate.
  • Uključite ih u testa: dodajte mleveno laneno seme u recepte za hleb, mafine, kolačiće ili druge pečene proizvode. Takođe možete koristiti laneno ulje kao deo sadržaja masti u receptima.
  • Zamena jaja: Možete koristiti mešavinu mlevenih lanenih semena i vode kao zamenu za jaja u receptima za testa. Pomešajte jednu supenu kašiku mlevenih lanenih semena sa tri kašike vode i ostavite da odstoji dok ne formira ljigavu teksturu nalik jajetu.
  • Voda od lanenog semena: Ostavite laneno seme da se namače u vodi nekoliko sati. Zatim procedite seme i popijte dobijenu vodu. Ovo vam može pomoći da ostanete hidrirani i obezbedite neke hranljive materije.

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Petak je - kraj radne nedelje i ono što muči svaku ženu jeste "Šta spremati za vikend?" Još ako su vam se najavili gosti... 🤯 Ne brinite, tu smo da vam pomognemo! 🤗 Otkrivamo vam recept za čizkejk sa borovnicama koji će vas oduševiti! Recept je lagan i brz, i uspeva baš svaki put! 🫐 Klik na #linkinbio u opisu profila i pročitajte ceo recept! 😋 🎥|@domsli22 #cheesecake #recept #torta #kuvar #foryourpage #fypシ #foryoupage #fyp #tiktokserbia🇷🇸 #tiktoksrbija #najzenasrbije #najžena #najzena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading