Pazite kada večerate: Ključno je za skidanje kilograma, evo kada je najbolje imati poslednji obrok

Vesti 22.11.2023 21:34 0

Ključ za efikasniji metabolizam je održavanje zdravih životnih navika tokom vremena...

sat

Shutterstock

Ako želite da smršate i interesuje vas kako ubrzati metabolizam, imamo dobre vesti. Samo treba da večerate u pravo vreme.

Koje je najbolje vreme za večeru da biste aktivirali metabolizam? Odgovor na to pitanje koje svi sebi postavljamo zapravo nije određeno vreme jer se metabolizam ne ubrzava u iščekivanju vremena za večeru. Promena brzine vašeg metabolizma je veoma komplikovana i ne može se postići jednostavnim podešavanjem vremena večere.

večera

Shutterstock

 

 

Ključ za efikasniji metabolizam je održavanje zdravih životnih navika tokom vremena. Bavljenje sportom i održavanje uravnotežene ishrane su od suštinskog značaja za zdravu težinu. Ali onda, šta da radimo da ne bismo dobili težinu noću? Nedavna naučna studija ukazuje na naviku koju možete usvojiti a koja imati veliki uticaj na vaše telo.

Kako ubrzati metabolizam: K...ad treba da večerate

Odgovor je mnogo jednostavniji nego što se čini: jedite rano i jedite dobro. Različiti stručnjaci se slažu da poslednji obrok treba da bude oko dva-tri sata pre spavanja kako bi ta hrana imala vremena da se svari pre spavanja, to je ključ cele stvari, piše Lepota i Zdravlje.

spavanje

Shutterstock

 

Doktorka i nutricionista Marta Garaulet, specijalista za hronobiologiju – nauku koja proučava cirkadijalne ritmove odgovorne za regulisanje “unutrašnjeg sata” ljudskih bića – smatra da je važno rano večerati jer posle 10 uveče sistem za varenje počinje da radi sporije.

Pa… da li se metabolizam može ubrzati

Ubrzanje metabolizma nije za svakoga. Samo sportisti koji svoje telo podvrgavaju ekstremnim situacijama kao što su trke koje traju 24 sata to treba da rade. A čak i tada se to ne preporučuje u svim slučajevima. Dijetetičar-nutricionista Aitor Sančez opisuje kako se ove prakse sprovode.

vežbanje

Shutterstock

 

“Poznato je da uslovi našeg okruženja, kao što je izlaganje hladnoći, mogu da promene količinu energije koju osoba troši na bazalni metabolizam ili trening pod određenim uslovima posta ili sa manjim energetskim rezervama. To ne znači da svi moraju da treniraju na prazan stomak. Štaviše, za amatere to nije najbolji način za početak. Ali, profesionalci su druga priča. Tako da kada tokom trke imaju potrebu za hranljivim materijama za dobijanje brze energije, organizam pribegava masnim naslagama.”

Kako ubrzati metabolizam: Najvažniji je dobar san

Postoji niz aspekata na kojima možemo da poradimo kako ne bi došlo do usporavanja metabolizma, kao što je dobro spavanje. Nedostatak sna usporava organizam i sutradan ne sagoreva toliko kalorija.

žena

Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

 

Aitor takođe ukazuje na nagle promene u težini kao odgovorne za varijacije u brzini metabolizma. Dakle, sada znate da je neophodno da spavate 7-8 sati dnevno kako ne biste dobili na težini.

Najbolje vreme za večeru ako želite idealnu liniju

Studija koju je sproveo Institut za biološke studije Salk u San Dijegu (SAD) otkrila je da je najbolji način da se izbegne dobijanje na težini jesti sve obroke u toku dana u roku od 12 sati. To jest, ako doručkujemo u 8 ujutro, moramo večerati u 8 popodne.

jelo

Shutterstock

 

Problem je u tome što ovakvi rasporedi nisu baš kompatibilni sa našim poslom i životnim navikama. Posebno ako večeramo grupno, s prijateljima s članovima porodice ili prijateljima. U svakom slučaju, što ranije večeramo, to bolje i ne samo zbog naše težine. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading