Ako se suočavate s jesenjim umorom i osećate nedostatak koncentracije, kakao može biti od pomoći. Nutricionistkinja Sara Sušec ističe nekoliko ključnih benefita kakaa koji podržavaju vaše zdravlje i dobrobit.
Za početak, kakao može poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti stres i podržati zdravlje srca. Osim toga, bogat je magnezijumom, gvožđem i vlaknima. Takođe sadrži značajan broj antioksidanasa koji štite telo od slobodnih radikala i jačaju imuni sistem. Zbog niskog sadržaja šećera i njegovog stimulativnog delovanja na pankreas i lučenje insulina, kakao se preporučuje osobama s dijabetesom za regulaciju nivoa šećera u krvi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Pexels
Između ostalog, efikasan je u terapiji anemije zbog svog bogatog sadržaja gvožđa. U kombinaciji sa medom, kakao može poboljšati narušenu krvnu sliku, lečiti anemiju i probleme sa stomakom.
Recept za pripremu napitka:
Sastojci:
1 kašičica kakaa
prstohvat cimeta
1/2 kašičice agave ili meda po želji
Priprema: Pomešajte sve sastojke i kuvajte. Sačekajte da se malo ohladi i zatim ga popijte. Ukoliko ga zaslađujete medom, dodajte ga tek posle kuvanja kada se malo prohladi.
Ovaj napitak može se koristiti i tokom trudnoće. S obzirom na bogat sadržaj vitamina i minerala, može biti deo različitih dijetalnih planova i pomoći u mršavljenju, piše 24sedam.
Takođe, kakao pozitivno utiče na probavu, rad želuca i stvara osećaj sitosti, što smanjuje potrebu za unosom hrane. Iz tih razloga, igra značajnu ulogu u regulaciji telesne težine.
Bonus video: