Creva, koja se često nazivaju "drugim mozgom", igraju vitalnu ulogu u varenju, apsorpciji nutrijenata i održavanju zdravog imunog sistema. Jedan od ključnih faktora u ovom odnosu je konzumiranje prebiotičke hrane.
Džulia Čebotar, savetnica za ishranu, navela je neke od najboljih prebiotičkih namirnica koje možete jesti za restartovanje creva i uklanjanje viška masnoće.
Ona je otkrila da su banane, praziluk i špargle samo neki od mnogih primera prebiotičke hrane koju možete konzumirati i koja može pomoći u gubitku težine i poboljšati zdravlje creva.
Dalje objašnjava da prebiotici podstiču rast i aktivnost korisnih crevnih bakterija. Uravnotežen i raznolik crevni mikrobiom povezan je s poboljšanom probavom, imunološkom funkcijom i smanjenom upalom, što je sve važno za celokupno zdravlje i kontrolu težine.
Optimalno izbalansiran mikrobiom creva može poboljšati asimilaciju vitalnih hranjivih materija, potencijalno dovesti do poboljšanog metabolizma i boljeg osećaja celokupnog zdravlja.
"Nezrele banane su dobar izvor otpornog skroba, vrste prebiotičkih vlakana. Mogu se dodati u smutije ili uživati kao užina. Praziluk dodajte ih supe, variva ili kao aromatičan ukras. Špargle su ukusan izvor prebiotičkih vlakana. Uživajte u njima kuvane na pari, pečene ili u salatama", napominje Čebotar.
Uključivanje prebiotika u vašu ishranu može biti izuzetno jednostavno i praktično. Mnoge uobičajene namirnice prirodno su bogate prebiotičkim vlaknima, poput onih koje je Čebotar spomenula. Uključivanjem ovih namirnica u svoje svakodnevne obroke možete bez napora promovisati rast korisnih crevnih bakterija, podržavajući ne samo vaše probavno zdravlje, već i vaše ciljeve upravljanja težinom.
Završava ponavljanjem da su prebiotičke namirnice vredne i za zdravlje creva i za potencijalne prednosti mršavljenja. Međutim, treba ih integrirati u dobro zaokruženu prehranu koja uključuje raznovrsnost celovitih namirnica. Jednako važno, njihovo postupno uvođenje u vašu ishranu je od suštinskog značaja kako biste mikrobiomu creva dali vremena da se prilagodi i procveta.