Čuva kuću, ali i zdravlje: Narodni recepti od čuvarkuće za lečenje hemoroida, cisti i drugih tegoba

Vesti 07.11.2023 14:29 0

Vekovima se u našem narodu koristi mešavina meda i čuvarkuće koja jača imunitet, leči kašalj, ciste i miome, hemoroide, bol u uhu.

čuvarkuća

Shutterstock

Čuvarkuća je dobila je naziv po tome što se veruje da štiti kuću od lopova, negativne energije, požara i udara groma. Podnosi visoke temperature i sušu, pa je skoro neuništiva. Zato je mnogi imaju u dvorištu, a odlično uspeva i na terasi u saksiji. Čuvarkuća ima brojna lekovita svojstva, pa se u narodu od davnina koristi za lečenje raznih bolesti.

Mešavina za ciste i miome

Poznat je mnogim damama koje imaju ove zdravstvene probleme, ali i problem sa štitnom žlezdom. Sameljite na mašini za meso ili u blenderu 400 g listova čuvarkuće i pomešajte sa 500 g meda. Stavite u staklenu teglu sa poklopcem i držite u frižideru. Uzimajte jednu kašiku tri puta dnevno pola sata pre obroka dok tegobe ne prestanu. Ova mešavina takođe izbacuje štetne materije iz organizma i pomaže kod zatvora.

čuvarkuća

Shutterstock

 

Sok je spas za ušobolju

Mnogi su već isprobali ovaj prirodni lek za bol u uhu koji osim što ublažava bol, rastvara i nakupljen ušni vosak (cerumen). Potrebno je iscediti malo soka iz lista čuvarkuće i staviti 2-3 kapi u uvo. Lezite na drugu stranu nekoliko minuta, a zatim se okrenite da sok iscuri iz uha.

Mešavina za hemoroide

Sameljite 300 g listova čuvarkuće u blenderu ili na mašini za meso, pa pomešajte sa 200 ml soka od limuna i 500 g domaćeg prirodnog meda. Stavite u staklenu teglu sa poklopcem i čuvajte u frižideru. Uzimajte po jednu kašičicu ujutro na prazan stomak. Posle toga pola sata nemojte ništa da jedete. Ova mešavina jača imunitet, leči prehladu i kašalj, pomaže kod hemoroida.

BONUS VIDEO:

@najzena.rs Šta mislite o nošenju veštačkih trepavica na radnom mestu? #najzena #zena #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading