Nauka je potvrdila: Ovih osam navika mogu da uspore starenje čak šest godina, a lako ih je primeniti

Vesti 06.11.2023 16:30 0

Otkriveno je kojih osam zdravih navika može da uspori proces starenja organizma za čak šest godina, a neke od njih nije teško primeniti.

žena

Shutterstock

Održavanje telesne težine, šećera u krvi, holesterola i krvnog pritiska pod kontrolom, uz zdrav režim spavanja i ishrane, redovna fizička aktivnost i ne konzumiranje cigareta mogu usporiti proces starenja za oko šest godina, kažu američki stručnjaci.

Naučnici navode osam navika koje mogu da uspore starenje i do šest godina, a neke od njih nije nemoguće sprovesti i uključuju zdrav san i redovno vežbanje, koje usporavaju tempo biološkog starenja organizma.

Studija pokazuje da poštovanje ovih mera promoviše dobro zdravlje srca, što zauzvrat može usporiti tempo biološkog starenja do šest godina.

Na osnovu podataka više od 6.500 odraslih osoba sa prosečnom starošću od 47 godina, ovi rezultati su predstavljeni na naučnoj konferenciji Američkog udruženja za srce (AHA) u Filadelfiji. Naučnici su primetili da su ljudi sa najboljim kardiovaskularnim zdravljem bili oko šest godina biološki mlađi odd njihove stvarne starosti.

„Svi žele da žive duže, ali što je još važnije, želimo da živimo zdravije kako bismo zaista mogli da uživamo i da imamo dobar kvalitet života što više godina“, rekao je Donald Lojd Džons iz AHA-e.

Nakon što su uzeli u obzir društvene, ekonomske i demografske faktore, istraživači su rekli da je najviši rezultat - što znači dobro kardiovaskularno zdravlje - povezan sa biološkom dobi koja je bila oko šest godina mlađa od stvarne starosti.

voda

Shutterstock

 

Viši autor studije, Nour Makarem, iz medicinskog centra Irving Univerziteta Kolumbija u Njujorku, upozorava: „Otkrili smo da je bolje kardiovaskularno zdravlje povezano sa sporijim biološkim starenjem. Takođe smo pronašli povezanost – kako se zdravlje srca povećava, biološko starenje se smanjuje.“

Na primer, prosečna stvarna starost onih sa dobrim zdravljem srca bila je 41, a njihova prosečna biološka starost 36 godina. Prosečna stvarna starost onih sa lošim kardiovaskularnim zdravljem bila je 53 godine, iako je njihova prosečna biološka starost bila 57 godina.

Makarem je dodao: „Bolje pridržavanje svih 8 navika i poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sistema mogu usporiti proces starenja tela i imati mnoge prednosti.“

Osam navika koje treba da sledite za duži i zdraviji život prema Američkom udruženju za srce (AHA):

1. Zdravo se hranite

2. Budite fizički aktivni

3. Prestanite da pušite

4. Spavajte redovno

5. Održavajte zdravu težinu

6. Kontrolišite holesterol

7. Kontrolišite šećer u krvi

8. Kontrolišite pritisak

Komentari (0)
Loading