Dobro pogledajte u svoje noge: Ovo je znak da srce ne pumpa dovoljno krvi

Slobodanka Ćorić Vesti 20.10.2023 15:49 0

Osam od deset muškaraca i žena sa ožiljcima na srčanom mišiću, zbog prethodnog srčanog udara, nije znalo da im je srce ugroženo

noge

Shutterstock

Posle svake operacije, zahvata i lekarske procedure važno je da se ne opuštamo, već da i dalje vodimo računa kako bismo se adekvatno oporavili. U studij iz 2015. objavljenoj u časopisu "JAMA" osam od deset muškaraca i žena sa ožiljcima na srčanom mišiću, zbog prethodnog srčanog udara, nije znalo da im je srce ugroženo.

Jedan od razloga je što ljudi ne slušaju šta im srce govori. Evo kako da razumete jezik svog srca i saznate da li imate problema sa njim, piše "The Healthy". Pod broj jedan, brzo se umarate tokom bilo koje fizičke aktivnosti. Ako obično trčite nešto više od tri kilometara svakog dana bez problema, ali iznenada osetite umor sličan gripu, to bi mogao biti znak da vaše inače zdravo srce ne pumpa dovoljno krvi.

"Aktivnosti koje su vam nekada bile lake, a koje su odjednom postale teške, mogu biti znak da nešto nije u redu", kaže dr Erin Mičos i savetuje da, ako kvalitetan san ne reši vaš umor, treba da se obratite lekaru.

Gojaznost, dijabetes, visok krvni pritisak ili holesterol, kao i nedostatak redovne vežbe takođe su faktori rizika za srčana oboljenja. Takođe još jedan od srčanih problema jeste i erektlina disfunkcija. Zatim:

  • Iznenadni i uporni kašalj
  • Hrkanje, apneja
  • Nedavni gubitak dlaka na nogama
  • Otečene noge i stopala
  • Bol u vratu i vilici

Ukoliko primetite neke do navedenih promena i simptoma, poražite na vreme pomoć vašeg lekara.

Komentari (0)
Loading