Svake jeseni pije kafu od hrastovog žira: Poboljšava krvnu sliku i rad štitne žlezde, sprečava anemiju i povišen pritisak

Slobodanka Ćorić Vesti 18.10.2023 11:00 0

Za početak, treba da napravite malu zalihu mlevenog žira i da svakog dana kuvate po jednu kašičicu. Anemičnim osobama preporučuje se da ovo rade dva puta dnevno i već nakon nedelju dana osetićete značajno poboljšanje kada je u pitanju štitna žlezda

kafa od žira

Printscreen/Youtube

Umesto crne kafe ili instant napitaka, kafa od žira će vas okrepiti, dati energiju i poletnost, a pored toga neće negativno uticati na koncentraciju, već ćete čitavog dana imati elana za obaveze, što nije slučaj sa kofeinskim napicima.

Pored toga jedna od alternativa za ljubitelje kafe, od davnina je poznata, a u pitanju je kafa od žira koja, takođe, ima mnogobrojna lekovita svojstva.

Za početak, treba da napravite malu zalihu mlevenog žira i da svakog dana kuvate po jednu kašičicu. Anemičnim osobama preporučuje se da ovo rade dva puta dnevno i već nakon nedelju dana osetićete značajno poboljšanje kada je u pitanju štitna žlezda, piše MyHealthyFoodTips.com.

Kako pripremiti žir

"Zrele plodove prvo treba propržiti, oljuštiti, a zatim samleti u jakom blenderu. Kada pripremate napitak, stavite vodu da proključa, dodajte kašičicu mlevenog žira, pa kuvajte desetak minuta. Procedite napitak i spremni ste za prirodno lečenje štitne žlezde.

U napitak možete da dodate malo šećera ili mleka, ali je najbolje piti ga bez dodataka", recept je dala žene koja je pomoću ovog napitka uspela značajno da popravi zdravlje.

Nauka je več dokazala da žir sadrži dosta aktivnih materija, a najvažnije od njih su ogromne količine gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma.

Blagodeti kafe od pečenog žira:

  • Prevenira poremećaje štitne žlezde
  • Sprečava anemiju
  • Pomaže kod menstrualnih bolova
  • Snižava krvni pritisak
  • Ublažava bolove u zglobovima
  • Podiže raspoloženje i koncentraciju
  • Popravlja opšte stanje organizma

Osim minerala on sadrži i masti, proteini, ugljeni hidrati i azot.

Ukoliko ste ljubitelji blažih napitaka, možete dodati malo smeđeg šećera ili bademovog mleka.

Trebalo bi da se opskrbite mlevenim žirom i kuvate jednu kašičicu jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlezde.

Zreli žir se oljušti i melje u blenderu. Pre pripreme prvo propržite kašičicu mlevenog žira, možete u istoj šerpi u kojoj ćete kuvati kafu, pa prelijte vrelom vodom (1dl) i kuvajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu je u tome što ovo piće treba procediti. Možete dodati šećer i mleko.

Inače, kafa od žira poboljšava krvnu sliku, leči anemiju. Smanjuje bolove u kostima i zglobovima, posebno kod žena nakon četrdesete godine i kod žena sa menstrualnim problemima.

 

 

Komentari (0)
Loading