Trudnice, uzimajte ovaj vitamin: Pomaže i vama i detetu, prosto je čudotvoran!

Vesti 13.10.2023 17:55 0

Jedan od najmočnijih vitamina...

Trudnica

Shutterstock

Grupa naučnika sa nekoliko univerziteta u SAD sprovela je studiju koja je potvrdila da količina vitamina D u krvi majke pozitivno utiče na razvoj mozga fetusa, objavljeno je u članku „The Journal of Nutrition”.

Istraživači su uporedili informacije o koncentraciji vitamina D u krvi više od 1.500 Amerikanki koje su bile u drugom tromesečju trudnoće i rezultate testova inteligencije njihove dece u dobi od četiri do šest godina, prenosi Yumama.rs.

Ispostavilo se da postoji direktna veza između ovih indikatora - što je veći nivo "sunčanog" vitamina kod majke usred trudnoće, to su rezultati deteta na testovima inteligencije veći.

Trudnica

Shutterstock

 

 

Tako su proračuni pokazali da je povećanje koncentracije vitamina D u krvi majke za dodatnih 10 ng/ml povezano sa povećanjem ukupnog nivoa koeficijenta inteligencije deteta za 1,17 poena.

Studija je takođe otkrila da je nedostatak vitamina D veoma čest među budućim majkama, pri čemu skoro polovina učesnika pati od toga. Štaviše, žene sa tamnom bojom kože su posebno izložene riziku od nedostatka ovog vitalnog vitamina. To je zbog činjenice da pigment melanin, prisutan u višku u njihovim ćelijama kože, ne samo da štiti kožu od oštećenja od sunčevog zračenja blokirajući ultraljubičaste zrake, već i smanjuje proizvodnju vitamina D, objasnili su naučnici.

Tokom trudnoće telu su potrebni dodatni vitamini i minerali, ali je važno da ih ne uzimate sami. Analizom krvi lekar može da utvrdi koje supstance vam nedostaju i da vam dodeli dodatke ishrani koji mogu biti značajni za vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading