Pustite noge da dišu: Spavanje u čarapama može da izazove infekcije i to nije sve, prekinite lošu naviku!

Vesti 13.10.2023 17:05 0

Spaanje u čarapama nije dobra ideja...

Čarape

Shutterstock

Čini se da navika spavanja u čarapama nije dobra. U redu je da to radite povremeno, ako vam je hladno, ali nemojte to raditi prečesto, jer usporava cirkulaciju i može izazvati neke infekcije kože.

To utiče na cirkulaciju

Čarape nam greju stopala, što može privremeno povećati cirkulaciju krvi. Ali ako dugo nosite čarape, efekat je suprotan i protok krvi se smanjuje, piše Avaz.ba.

Rizik od infekcija kože

Obratite pažnju na vrstu tkanine od koje su napravljene vaše čarape. Sintetički materijali, kao što su poliester ili najlon, nisu prijatni na koži i ne dozvoljavaju vašim stopalima da dišu. Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačem, vlažno i toplo okruženje stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu uticati na vaša stopala.

čarape

Shutterstock

 

 

Ako su neke jake hemikalije, kao što su boje i smole, korišćene za izradu vaših čarapa, velike su šanse da ćete razviti iritaciju i osip. Elastične trake koje drže čarape za stopala često su previše zategnute, pa biste se mogli probuditi sa bolnim crvenim tragovima. Kao i svaki usko pripijeni komad odeće, čarape sa čvrstim elastičnim trakama mogu ograničiti protok krvi, izazivajući otok.

Utiče na telesnu temperaturu

Kada se odmarate noću, telo nastavlja da radi i mnogo toga se dešava dok spavate. Temperatura tela se menja nekoliko puta tokom noći, a kada nam je hladnije spavamo bolje. Ako nosite čarape koje nisu od prozračnih tkanina, telesna temperatura može porasti i poremetiti san

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading