Na levoj ili desnoj strani: Evo koji je najgori položaj za spavanje, posebno ako imate probleme sa srcem

Slobodanka Ćorić Vesti 24.09.2023 21:12 0

Strana na kojoj spavate takođe je važna

spavanje

Shutterstock

Kiropraktičarka Sara Džejn izjavila je da je najgori položaj za spavanje na stomaku, koji bira oko sedam odsto ljudi. Većina se radije odlučuje za spavanje na boku, a oko 38 odsto voli da spava na leđima.

Ali zašto se ne preporučuje spavanje na stomaku? Prema Klinici Klevelend, postoji rizik od bolova u vratu, leđima i ramenima. U članku klinike  o osnovama zdravlja, kiropraktičar Endrju Beng uporedio je kičmu s automobilom, a kada osoba spava na stomaku gubi prirodnu krivu kičme.

Spavanje na stomaku takođe zahteva okretanje glave u jednom ili drugom smeru dok ležite, što može izazvati bolove u vratu. Ovaj položaj takođe nosi rizik od bolova u ramenima jer prirodno podižete ruke dok mirujete, što dodaje napetost u ramenima i rukama. Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku bolje od spavanja na stomaku.

Prema mišljenju stručnjaka klinike Klevelend, spavanje na leđima najbolji je način da izbegnete dodatni pritisak na kičmu. Ali, stručnjaci s klinike Mejo upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore s apnejom za vreme spavanja ili hrkanjem. Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže i disanju i držanju. Strana na kojoj spavate takođe je važna.

Na primer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprečava kretanje srca tokom spavanja. Za osobe s problemima sa varenjem ipak je poželjno da spavaju na levom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na stomak.

Komentari (0)
Loading