Nela (24) je izvadila krv jer je danima bila umorna: "Najjednostavnija analiza spasila mi je život"

Jelena Vukelić Vesti 11.10.2023 13:47 0

Nikada neću zaboraviti poziv koji sam dobila iz laboratorije u kojoj su mi testirali krv, pitali su me: „Kako funkcionišeš?", rekla je Nela

trudnoća

Shutterstock

Jednostavna analiza krvi mi je spasila život“, rekla je Nela Pinjateli za Bi-Bi-Si , koja želi da osvesti druge ljude i inspiriše ih da redovno rade analize krvi. 

Neli je dijagnostikovana leukemija pre 18 meseci, a prvi simptomo su bili umor i nedostatak vazduha dok je lagano šetala. A mislila je da iscrpljena zbog virusa koji je preležala.

„Započela sam novi posao i osećala sam se stvarno umorno sve vreme, ali povezivala sam sve što mi se dešava sa stvarima koje su se dešavale u mom životu“, kaže ona.

„Kada sam imala dva krvarenja iz nosa koja su trajala sat vremena – došlo je do tačke da sam nakon tri meseca suočavanja sa simptomima gubila razum.

„Nikada neću zaboraviti poziv koji sam dobila iz laboratorije u kojoj su mi testirali krv, pitali su me: „Kako funkcionišeš?“ .Ostala sam bez reči.

„Kasnije je otkriveno da su moje ćelije koštane srži bile 95 odsto kancerogene", dodala je Nela i zaključila da bi bilo loše da je test uradila kasnije.

Prema dobrotvornoj organizaciji Teenage Cancer Trust, 56% onih od 18 do 24 godine ne bi znalo na kojih pet znakova i simptoma treba da paze.

 

Komentari (0)
Loading