Jedan mineral zlata vredan: Zdrav i za decu i za odrasle, ima ga najviše u ovoj namirnici

Vesti 07.10.2023 21:07 0

Jod utiče ne samo na stvaranje, već i na održavanje kognitivnih funkcija, koncentraciju i pamćenje...

Riba

Shutterstock

Adekvatna ishrana je baza dobrog zdravlja i podrazumeva pravilan i raznovrstan izbor namirnica koje sadrže sve hranljive i zaštitne sastojke.

Osnov uravnotežene i pravilne ishrane su vitamini i minerali, koji imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da ih naše telo ne može proizvesti, već ih moramo unositi hranom i vodom, piše 24sedam.

Jedan od esencijalnih minerala je i jod.

Michael Zimmermann, profesor i šef Laboratorije za ljudsku ishranu u Odeljenju za zdravstvene nauke i tehnologiju na Švajcarskom federalnom institutu za tehnologiju (ETH) u Cirihu i izvršni direktor Globalne mreže Međunarodnog saveta za kontrolu poremećaja nedostatka joda (ICCIDD), ističe da nedostatak joda tokom trudnoće može poremetiti rast i neurorazvoj potomstva i povećati smrtnost novorođenčadi.

Nedostatak joda tokom detinjstva smanjuje somatski rast i kognitivne i motoričke funkcije.

Jod utiče ne samo na stvaranje, već i na održavanje kognitivnih funkcija, koncentraciju i pamćenje i neophodan je svim starosnim grupama.

Ukoliko želite da svoju ishranu obogatite jodom, najbolje bi bilo da konzumirate alge, morsku ribu i morske plodove. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading