Ne bacajte ih: Ove namirnice možete da jedete i kada im istekne rok trajanja!

Vesti 06.10.2023 09:36 0

Dešava vam se da vam jaja dugo stoje u frižideru ili da kačkavalj, musli, kečap ne upotrebite do roka trajanja koji je napisan na pakovanju? Ne morate odmah da ih bacite ukoliko ih niste otvorili i nisu promenili boju, miris i ukus. Neke namirnice se mogu koristiti i posle datuma koji je naznačen na njima.

frižider

Shutterstock

Jaja

Kupili ste više jaja jer su bila na akciji, ali ih niste potrošili do isteka roka upotrebe koji piše na kutiji? Ne brinite. Ukoliko ih čuvate u frižideru, mogu da stoje 3-5 nedelja. Ipak, pre upotrebe jaje polomite i proverite njegovu boju i miris. Pokvareno ima neprijatan miris, može da se malo zgusne i promeni boju.

Testenina

Suva testenina bezbedna je za jelo i do dve godine nakon isteka roka trajanja. Ako volite da bude sveža, pojedite je u roku od pet dana od isteka roka. Skuvanu testeninu bez dodataka možete da jedete do nedelju dana ako stoji u frižideru, a traje do osam meseci ako je zamrznute.

Kačkavalj

U zavisnosti od vrste tvrdog sira, mogu da traju do 6 nedelja ako ih čuvate u frižideru, bez obzira na to ako je pakovanje otvoreno. Parmezan možete da jedete 3-6 nedleje posle roka trajanja naznačenog na pakovanju, čedar 3-4 nedelje, edamer i gaudu do 2 nedelje posle tog datuma. Kačkavalj treba čuvati u zatvorenoj posudi sa poklopcem koji dihtuje. Ili ga zamrznite.

Mleko i jogurt

Bezbedno je za upotrebu nedelju dana posle isteka roka trajanja, ako ste ga čuvali dobro zatvorenog, u frižideru. Čak i ono koje dobije kiselkast ukus možete da upotrebite za pripremu kolača i jela umesto jogurta. Kod dugotrajnog mleka koje je pasterizovano su već uništene sve patogene bakterije. Jogurt možete da pijete do dve nedelje od isteka roka ukoliko ne promeni miris i ukus.

Žitarice

Otvorena kesa sa žitaricama može da se koristi 4-6 meseci posle roka upotrebe koji na njoj piše. Ne brinite, neće vam se ništa desiti. Lako ćete prepoznati pokvaren musli ili ovsene pahuljice. Kada se žitarice pokvare, one promene miris, pojave se moljci u pakovanju ili se ubuđaju.

Kečap i majonez

Otvorena boca kečapa može da se koristi do godinu dana ako je držite u frižideru. Ipak, to zavisi od kvaliteta kečapa. Ukoliko se pokvari primetićete da je promenio ukus, dobio je tamniju boju ili se zgusnuo. Otvoren majonez može da se koristi 2-3 meseca posle isteka roka upotrebe ako stoji u frižideru.

Meso

Sveže meso može da stoji u frižideru 5 dana od kada ga kupite, a ako ga do tada ne upotrebite najbolje je da ga zamrznite. U zamrzivaču će ostati sveže mnogo duže, čak do godinu dana u zavisnosti od vrste mesa. Šnicle se mogu čuvati 4-12 meseci, mleveno meso 3-4 meseca, kobasice 1-2 meseca, živinsko meso 9-12 meseci.

Med

Prirodan proces je da se med koji nije mešan sa drugim sirupima kristalizuje ili malo potamni. Važno je da ga čuvate u staklenoj tegli i da je dobro zatvorena. Ne obraćajte pažnju na rok trajanja koji je naznačen na etiketi.

Komentari (0)
Loading