Imate li celijakiju? Doktori konačno objasnili razliku između ove bolesti i obične osetljivosti na gluten

Anđela Jovanović Vesti 04.10.2023 17:25 0

Kako raste broj hrane bez glutena i ona postaje sve popularnija, postavlja se pitanje da li treba uopšte uključivati gluten u našu ishranu i kakvi su benefiti njegovog potpunog izbacivanja iz ishrane.

Namirnice sa glutenom

Shutterstock

Za većinu ljudi gluten ne predstavlja problem, pa izbacivanje u potpunosti hrane koja ga sadrži ne donosi zaparavo nikakvu značajnu razliku. Međutim, za one kojima gluten predstavlja smetnju, stručnjak, doktor Sami, objašnjava na koji način on utiče na organizam i koja je ključna razlika između intolerancije na gluten i bolesti celijakije.

Gluten je protein koji se tipično nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raža. Kod ljudi koji boluju od celijakije izaziva autoimunu reakciju organizma gde dolazi do upale ćelija tankog creva što dovodi do dijareje, anemije, nadimanja, vrtoglavice, pa i do daljih ozbiljnijih stanja.

Intolerancija ili osetljivost na gluten je češća i mogla bi se uporediti sa intolerancijom na mleko, jaja i luk, gde namirnica prosto ne prija nama, a i našim crevima.

"Kod osetljivosti na gluten, ne dolazi do upale i oštećenja ćelija tankog creva. Ako osetite reakciju odmah, na primer poput dijareje, nakon unosa hrane sa glutenom, veća je šansa da je u pitanju intolerancija na gluten nego celijakija. Ona predstavlja stanje koje traje dugo i sporo, ne prikazuje se nužno odmah nakon uzimanja hrane sa glutenom", govori dr Sami sa američke klinike Mejo.

Takođe, jedan od znakova da postoji smetnja prilikom unosa glutena, bilo da je celijakija ili intolerancija na gluten, jesu stomačni problemi, kao što su dijareja, gorušica i nadimanje, koji nestanu odmah kada se gluten isljuči iz ishrane. U ovom slučaju, važno je obaviti dalje analize kako bi se isključila celijakija.

Dijagnostikovanje celijakije počinje testom krvi gde se otkriva da li gluten napada organizam i da li organizam stvara tipično velike količine antitela kako bi se odbranio. Ukoliko je test pozitivan, često se radi endoskopija kako bi se uvtrdilo da li je tanko crevo oštećeno.

Kako doktor Sami govori, važno je da se jede normalna hrana, nikakve dijete bez glutena, kako bi se uvtrdila zapravo količina i postojanje osetljivosti na gluten jer ukoliko je izmenjena ishrana, može doći do lažno negativnog testa.

"Za većinu pacijenata koji boluju od celijakije, dovoljno je izbaciti u potpunosti gluten iz ishrane kako bi bili dobro. Takođe, za mnoge koji imaju intoleranciju na gluten, sasvim je dovoljno da prepolove unos glutena, ne moraju ga čak ni izbacivati u potpunosti", kaže dr Sami.

"Ishrana bez glutena nije nužno zdravija. Uzmite kao primer neki keks, veći su problem tu masti i šećer nego zapravo gluten", dodaje doktor.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading