Pola Srbije kašlje, šta se dešava: Dr Obradović otkrila kako da znamo da li imamo grip ili kovid

Slobodanka Ćorić Vesti 03.10.2023 10:34 0

U prethodnih nekoliko dana mnogi građani Srbije se žale na kašalj koji prati grebanje u grlu

Dr Biserka Obradović

Printscreen/Prva

Sve više ljudi kija i kašlje, domovi zdravlja su puni, pa je pitanje da li pored korone i respiratornih infekcija već ima gripa.

Kako je u Novom jutrui rekla dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, gripa još uvek nema ali pored nove varijante Omikron soja virusa, Eris soj, zaboravili smo da imamo veliku grupu adeno virusa:

- Adeno virusa imamo preko 60 vrsta koji uglavnom izazoivaju dva oblika, gastroenterološki oblik koji se javlja sa dijarejama, mučninama, povraćanjem i respiratorni oblik koji ide sa kijanjem, kašljanjem, temperaturom koja ne prelazi 38 stepeni - rekla je dr Obradović.

- To su blaži simptomi koji podsećaju na grip, a koji su jačeg intenziteta - to su simptomi kovida Erisa- naglasila je dr Obradović.

U prethodnih nekoliko dana mnogi građani Srbije se žale na kašalj koji prati grebanje u grlu:

- Mi zaboravljamo da pored virusnih infekcija imamo i bakterijske infekcije koje su prisutne, imamo dosta streptokoknih infekcija grla, a zaboravljamo i da se mnogi sada vraćaju sa odmora. Znamo da naši sinusi posle godišnjeg odmora i kupanja, počinju da se slivaju, prorade, a slivanjem izazivaju kašalj- rekla je dr Obradović.

Ona je istakla i da posle prehlade zaboravljamo da kašalj može da traje i do tri nedelje. Čak i pulmolozi kažu, ako nemate nekih simptoma, već samo kašalj građani ne bi trebali da idu kod pulmologa.

 

 

Komentari (0)
Loading