Povišen holesterol se vidi u očima: Dr Bajić upozorava kako da uočite prve simptome bolesti koju zovu i "tihi ubica"

Jelena Vukelić Vesti 19.09.2023 10:34 0

Promene na očima su jedan od simptoma povišenog holesterola

Podočnjaci

Shutterstock

Holesterol se stvara se u jetri. Njegova koncentracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu, a zavisi i od niza drugih faktora.

Holesterol takođe može da dovede do određenih problema sa očima, recimo do formiranja žutih naslaga oko kapaka, koje su poznate i kao ksantelazme.

- Holesterol je vrsta lipida koji je ključan sastojak u stvaranju steroidnih hormona, vitamina D i žučnih kiselina, koje nam pomažu da razradimo masti u crevima. Naša tela imaju holesterol koji se kreće kroz naše telo preko lipoproteina, uključujući lipoprotein visoke gustine (HDL), što je dobra vrsta holesterola, i lipoprotein niske gustine (LDL), što je onaj loš holesterol. A kada je ova ravnoteža narušena može doći do razvijanja tih masnih naslaga - kaže dr Nikol Bajić, oftalmolog iz Klivlenda.

Najčešći način na koji holesterol može da utiče na vaše oči je prisustvo ksantelazme, malih žućkastih masnih naslaga na koži oko očiju.

 - Uglavnom se stvaraju na gornjim kapcima i unutrašnjem delu kapka najbližem nosu - ističe dr Bajić za medicinski sajt "Cleveland Clinic".

- Ne zna se zašto se kod nekih ljudi sa visokim holestrolom ksantelazme javljaju, a kod drugih ne, ali kada ih vidite kod nekog ko nema poznatu istoriju visokog holesterola, bilo bi dobro da proveri to, jer postoji otprilike 50 odsto šanse da ga imaju - dodala je ona.

Ova doktorka ističe i da ksantelazme nisu bolne, te da je to uglavnom estetski problem, ali upozorava i da može da dođe do značajnh problema, ako počnu da rastu.

Neki od faktora rizika za ksantelazme su:

bolesti srca
gojaznost
pušenje
pankreatitis
preterano konzumiranje alkohola

Dr Bajić ističe da je jedan od najboljih načina za prevenciju i ublažavanje visokog holestreola ishrana sa niskim sadržajem masti, ali i izbegavanje prerađene hrane. Kao svoju preporuku daje mediteransku ishranu.

U nekim izraženim slučajevima ksantelazme može se primeniti esteska procedura za ukanjenje masnih naslaga, ali postoji mogućnost da će na koži ostati ožiljici. Jedna od opcija je i laserska terapija, ali o tome se morate konsultovati sa svojim lekarom.

Komentari (0)
Loading