ŠTA SE DEŠAVA U SRBIJI, AMBULANTE KRCATE Uz koronu i ovaj virus kosi ljude, lekari objasnili o čemu se radi

Slobodanka Ćorić Vesti 17.09.2023 06:54 0

Ova virusna infekcija sa jakim simptomima traje dva do tri dana, a zatim sledi rekonvalescenti period odnosno period obnove snage

ambulanta

Printscreen/Youtube

Stomačni virus uveliko hara Srbijom, najviše pogađa decu i bebe, ali i odrasli se žale na mučninu, povraćanje i dijareju!

Lekari kažu da su domovi zdravlja puni kao i da virus hara i u vrtićima.

Dr Radmila Šehić rekla je nedavno za Kurir da se stomačni virus javlja kako u letnjim tako i u zimskim periodima, ali da ovi enterovirusi ne ostavljaju posledice na organizam.

- Napadaju sluznicu creva, organizam gubi tečnosti i minerale i nema dovoljno vode da ih resorbuje. To dovodi do učestale dijareje, mučnine, povraćanja što iscrpljuje organizam. Javljaju se temperatura i glavobolja kao sporedni simptomi. Za ovu virusnu infekciju je tipično da naglo prestaje, a počinje jakim i neprijatnim bolovima u stomaku uz malaksalost - objasnila je dr Šehić i dodala:

"Ova virusna infekcija sa jakim simptomima traje dva do tri dana, a zatim sledi rekonvalescenti period odnosno period obnove snage. Kako bi se skratio period lečenja osoba koja doživi infekciju treba da krene sa dijetom jer su creva iziritirana virusom, pa bi ih jača hrana samo dodatno iritirala. U dijetalnu hranu spada bareni krompir, pirinač, dvopek, industrijske supe, čajevi, ali nikako ne treba uzimati mlečne proizvode".

Rastu korona brojke

Novi talas koronavirusa nezaustavljivo hvata zalet i u Srbiji, sudeći po najnovijim brojkama koje je Ministarstvo zdravlja objavilo na sajtu covid19.rs.

Prema objavljenim podacima, u poslednjih nedelju dana u Srbiji je na kovid 19 testirano 7.437 građana, od kojih je čak 1.529 zaraženo ovim virusom. To je značajno povećanje broja inficiranih za sedam dana, budući da je u prethodnoj nedelji potvrđeno 964 zaraženih od 5.647 testiranih.

Zdravstvene ustanove u Srbiji tokom poslednje dve nedelje bore se sa gužvama, pred ambulantama su kolone pacijenata pozitivnih na korona virus. Među zaraženima sa teškom kliničkom slikom, najviše je starijih od 85 godina.

Ona je navela i da obnova crevne sluznice nije tako brza pa dijetalni režim ishrane treba da potraje do nedelju dana.

- Što se tiče lekova treba uzimati samo probiotik kako bi se nadoknadile crevne bakterije, a nikako ne treba piti lekove koji zaustavljaju dijareju jer se time pomaže virusu da ostane duže u organizmu. Ova fekalno oralna infekcija dolazi od prljavih ruku i zato se mora voditi računa o higijeni ruku i hrane.

3-7 dana traje stomačni virus

Bitno je i da se svaka osoba kreće jer i svaki pad imuniteta dovodi do virusne infekcije. Poseban oprez treba da postoji kod dece jer ona dosta teže podnose gubitak tečnosti koji se mora ispratiti klinički i dete obavezno treba voditi lekaru.

Podsetimo, lekari su nedavno upozorili i da pored stomačnog virusa među decom hara i rota virus.

Komentari (0)
Loading