Lubenicu je dugo pratila priča kako ukoliko progutate njene semenke, one mogu da vam proklijaju u želucu. Danas retko ko veruje u taj mit, međutim, mnogi se pitaju da li semenke imaju neka štetna dejstva po organizam.
„Semenke lubenice prirodni su izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, gvožđa i cinka. Ove različite hranjive stvari, poput mangana, pomažu pravilnom funkcioniranju mozga i nervnog sistema, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava probavu“, navodi jedna dijetetičarka, a prenosi Net.hr.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
I bele i crne semenke lubenice sadrže vlakna, a smatra se da one koje su proklijale pružaju još više nutritivnih prednosti. Pečene semenke lubenice podsećaju na semenke bundeve i zdrav su međuobrok.
Magnezijum u semenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcionisanju nerava i održavanju stabilnog krvnog pritiska. Semenke, takođe, sadrže masne kiseline koje snižavaju nivo holesterola i smanjuju šanse za srčani ili moždani udar. Dakle, rezultati su tu: lubenica je opasna samo ako vam padne na nogu.