Kada visok pritisak može da izazove moždani udar: Jedan položaj je opasan, povećava rizik za čak 2 odsto

Slobodanka Ćorić Vesti 13.09.2023 07:14 0

Naučnici sa Univerziteta Harvard su otkrili da je jedan položaj posebno rizičan, kada se govori o opasnim posledicama hipertenzije

visok pritisak

Naj žena

Od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije) boluje svaki drugi građanin Srbije. Ovo opasno stanje je poznato i pod nazivom "tihi ubica" jer može da prođe i bez simptoma. 

Normalnim krvnim pritiskomak nazivamo onaj koji se kreće u vrednostima između 120/80, a sve preko toga zahteva upotrebu lekova i promenu načina života. Povišeni krvni pritisak najviše utiče na arterije, a ukoliko se ne leči na vreme može da dovede do povećanog rizika od srčanog udara, šloga, bolesti bubrega, pucanja krvnih sudova i krvarenja unutrašnjih organa.

Naučnici sa Univerziteta Harvard su otkrili da je jedan položaj posebno rizičan, kada se govori o opasnim posledicama hipertenzije. Ukoliko je pritisak visok, a osoba je u ležećem položaju, veći je rizik da dođe do moždanog udara, zaključili su harvardski naučnici nakon jedne studije.

Šta je otkrila studija?

U eksperimentu u kojem je učestvovalo više od 11 hiljada ljudi, utvrđeno je da hipertoničari koji su u ležećem položaju imaju veći rizik od razvoja srčanih tegoba i moždanog udara u odnosu na one koji su u sedećem položaju. Rizik se povećava za 1,6 puta za srčane probleme i 1,86 puta za moždani udar, rekli su naučnici.

Autori studije su takođe primetili da pacijenti koji nisu imali hipertenziju, ali su imali povremeno povećanje pritiska, pokazuju slične nepovoljne rezultate. Pa tako su preporučili da se pritisak meri u ležećem položaju, kada je osoba na leđima, kako bi se dobili "jasniji" rezultati i tako prevenirao rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Komentari (0)
Loading