Stručnjaci tvrde da je 8 čaša vode besmislica: Evo koliko je zaista potrebno popiti dnevno

Slobodanka Ćorić Vesti 10.08.2023 07:44 0

Savet da se pije voda pre žeđi prvobitno bio namenjen roditeljima, radi dece i starijih, ali sada zdravi odrasli piju velike količine vode u misiji da obezbede telu ono što treba

Stručnjaci tvrde da je 8 čaša vode besmislica: Evo koliko je zaista potrebno popiti dnevno

Shutterstock

Kako starimo, osećaj žeđi može oslabiti i tada dehidracija može postati pretnja. Slična je situacija i sa decom. Zbog toga se pretpostavlja da je savet da se pije voda pre žeđi prvobitno bio namenjen roditeljima, radi dece i starijih, ali sada zdravi odrasli piju velike količine vode u misiji da obezbede telu ono što treba.

S druge strane, kada je u pitanju hidratacija, postoje mnoge činjenice. Kako nas uveravaju, voda brzo pročišćava i omogućava zdravu blistavu kožu, bistre oči i rezerve energije. Profesor Galovej kaže da je detoksikacija vode besmislica i da naši bubrezi veoma dobro znaju šta treba da se zadrži u telu, a šta da se oslobodi.

Da li voda poboljšava izgled naše kože?

„Iako dehidracija nije dobra za vašu kožu, kada dostignete određeni nivo unosa tečnosti, sve dok ste zdravi, višak vode će biti izbačen iz tela i neće uticati na vaše zdravlje i telo, a možete samo preoptere,mng ćuju bubrege", kaže Beau Shergill., konsultant dermatolog i počasni predavač na Univerzitetu u Mančesteru.

Koliko nam je vode zaista potrebno?

U svetu, kao i kod nas, popularan je savet da se pije osam čaša vode, što je oko dva litra dnevno, što je preporuka nutricioniste Fredrika J. Starea iz 1974. godine, koji je zapravo predložio šest do osam čaša vode. , prema The Guardian.

Međutim, koliko nam je vode zaista potrebno regulišu spoljni faktori, kao što su količina aktivnosti, vremenske prilike, ali i naša fiziologija. Ako tražite savet o potrošnji vode, možete pronaći odgovor da je zdravim odraslim osobama potrebno četiri do šest čaša vode, koja dolazi iz uglednog američkog izvora kao što je Harvardska medicinska škola, i da se broje svi napici koje pijemo, čak i diuretici kao što su kao kafa ili čaj.

Koliko je potrebno ženama, a koliko muškarcima?

I dok kao deca imamo manje potrebe za vodom, već posle 14. godine one postaju izjednačene sa potrebama odraslih, ali i starijih. Preporuka za ukupan dnevni unos vode za žene je 2 l, a za muškarce 2,5 l. S obzirom na to da se oko 20 odsto te količine nalazi u hrani, žene treba da piju oko 1,6 litara, a muškarci oko 2 litra vode dnevno.

 
Komentari (0)
Loading