Boranija se smatra „omraženom“ hranom koju mnogi ljudi ne vole da jedu, ali bi mogli da promene mišljenje kada shvate da je reč o izuzetno zdravoj hrani koja ima brojne prednosti za organizam. Boranija sadrži veoma važne hranljive materije koje vas mogu zaštititi od određenih zdravstvenih tegoba, a takođe pomaže da izgubite višak kilograma. Važno je znati da boranija ne sadrži holesterol. Iako je našem telu potreban malo holesterola za zdrav rast ćelija, visok holesterol može dovesti do masnih naslaga u arterijama.
To može da smanji dotok krvi u srce i mozak i da izazove srčani ili moždani udar, upozorava sajt "HealthLine". Jedna šolja sirovog boranija ima 2,7 g vlakana, dok kuvana boranija sadrži 4 g vlakana, od kojih su neka rastvorljiva. Ova rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju LDL, ili takozvanog 'lošeg holesterola', i nivoa ukupnog holesterola. Takođe, mahuna štiti srce jer snižava krvni pritisak i smanjuje upale.
Naime, Američko udruženje za srce preporučuje do 1.500 mg soli dnevno za optimalno zdravlje srca, a boranija prirodno ima malo natrijuma – jedna šoljica ima samo 6,6 mg. Previše soli u ishrani povećava krvni pritisak, što je povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, mahuna je bogat izvor vitamina A, C i K, kao i folne kiseline, što je posebno važno za trudnice.
Mnoga istraživanja su pokazala da su boranija i pasulj odličan saveznik u mršavljenju, s obzirom na to da jedna šoljica ovog svežeg povrća ima samo 31 kaloriju, praktično nema masti i samo 3,6 grama šećera, pa je odličan izbor za one koji žele da se otarase, višak kilograma.