ČAJ PROTIV VRUĆINE Uz 2 šoljice ovog napitka lakše ćete prebroditi toplotni talas, Dženifer Aniston ga redovno pije

Slobodanka Ćorić Vesti 17.07.2023 17:38 0

Zeleni čaj je savršeno hidratantno piće za leto, jer osim što je ukusan sadrži i obilje hranljivih sastojaka

dženifer aniston

Profimedia

Najtopliji mesec 2023. narednih dana obeležiće temperature i do 40 stepeni Celzijusa, a pored već poznatog saveta da izbegavate boravak napolju u najsunčanijem delu dana, rashladite sobe, izađite napolje. u prirodu, šetajte pored vodenih površina i plivajte u rekama, jezerima, morima i bazenima.

Na nesreću, stresori iz okruženja, a posebno štetni sunčevi UV zraci, uzrokuju rak kože. Sada, zeleni čaj sprečava oštećenje DNK kože. Sprečava slabljenje ćelija na površini kože. Dakle, pijenje najmanje dve šolje zelenog čaja dnevno može vam uštedeti mnogo problema!

Ističe se preporuka specijalista socijalne medicine da je pored vode za piće najzdraviji napitak za organizam koji nam može pomoći da lakše savladamo tropski talas. Najzdravije piće pored vode U Centru za unapređenje zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica podsećaju da je čaj vekovima, pored kvalitetne vode, važio za najzdravije piće. U narodnoj medicini gotovo svih naroda sveta postoji tradicija lečenja biljem i čajevima.

Fitoterapija, ali je dobro znati kada treba piti koji čaj, na koji način, koliko često i koliko dugo, jer da nije tako, moguće su štetne posledice po zdravlje i one se stvarno javljaju.

Džesika Alba, Dženifer Aniston i Lejdi Gaga se kunu u zeleni čaj. Svaka od ovih poznatih dama smatra da im napitak donosi dobrobit u različitim životnim segmentima.

Džesika Alba pije smuti od zelenog čaja ujutru kako bi sebi obezbedila dovoljnu količinu energije u toku dana, Dženifer Aniston konzumira zeleni čaj kako bi ostala u formi i fit, a Lejdi Gaga se kune da je joj napitak smanjuje nivo stresa.

Zeleni čaj je ipak najpoznatiji po blagodetima koje ima za kožu. Naime, on smanjuje nivo sebuma, bori se protiv akni, neguje oštećenja na koži od preteranog sunčanja i jako je dobar za podočanjake i bore. U suštini - on je odgovor na sve naše molitve.

Zeleni čaj je najkorisniji leti

Zeleni čaj je savršeno hidratantno piće za leto, jer osim što je ukusan sadrži i obilje hranljivih sastojaka.

Izdvojili smo 5 razloga zašto ovo leto trebate da pijete više zelenog čaja.

1. Kofein

Zeleni čaj, iako nema kofeina koliko i kafa, omogućiće vam da na pravi način započnete dan. Kofein iz zelenog čaja deluje duže vremena i nema uticaja na povećanje nivoa stresa. 

Zbog specifičnog delovanja, kofein iz čaja pojedini još nazivaju i tein iako su prema hemijskom sastavu potpuno jednaki. Kofein iz čaja je vezan uz tanine pa se sporije otpušta i njegovo delovanje traje duže. Kofein iz kafe deluje naglo i isto tako naglo i prestaje da deluje.

Šoljica zelenog čaja sadrži otprilike 15-50 mg, zavisno od vrste čaja i količine listića. U šoljici kafe količina kofeina je otprilike 70-135 mg. Realno, ako želite više energije i "budnosti", čaj je bolji izbor. 

2. Metabolizam

Rezultati testova sprovođenih u istraživanjima pokazuju da zeleni čaj ubrzava sagorevanje masnoća, odnosno utiče na metabolizam. Aktivni sastojak koji pomaže u gubitku telesne mase naziva se ECGC. 

Prisustvo kofeina takođe pomaže, postičući da se delovi masnog tkiva koriste kao energija. 

3. Antioksidansi

Nažalost, gotovo svi znaju nekoga ili su imali iskustva s nekim ko je imao rak. Visok nivo antioksidansa u čaju pomaže pri smanjenju rizika od nastanka ćelija raka.  

Nekoliko tipova karcinoma koji su proučavani u istraživanjima uključuju rak dojke, rak prostate i rak debelog creva. Poznato je da zeleni čaj pomaže zdravim ćelijama u svim godinama rasta. 

Osim sprečavanja nastanka oboljenja, antioksidansi iz zelenog čaja utiču na čišćenje organizma od štetnih slobodnih radikala, poboljšavaju ten i održavaju vitalnost. 

4. Opuštanje

Iako se ova činjenica kosi s navedenim pod br. 1, zeleni čaj u sebi sadrži prirodnu supstancu poznatu kao teanin, koja postiče smirujući efekt. 

Ako želite da iz svoje šoljice čaja "izvučete" efekt opuštanja, nemojte čaj da pripremate sa provrelom vodom, i dodajte par kapi limuna koje će pomoći u apsorpciji tih zdravih sastojaka iz čaja.  

5. Ostale zdravstvene koristi

Ako pijete zeleni čaj to ne znači da ćete automatski postati zdravi i imuni na sve bolesti, međutim, naučnici su proučavanjem njegovog sastava otkrili mnoge zdravstvene prednosti. 

Zeleni čaj pogoduje boljem funkcionisanju mozga, reguliše holesterol, dijabetes, održava zdravlje zuba, i poboljšava kardiovaskularno stanje. Ako se bavite sportom, trenirate u prirodi ili teretani, zeleni čaj će vam dati dodatnu snagu i energiju.


 

Komentari (0)
Loading