Kašalj, vrtoglavica, pa smrt: Evo kako ćete prepoznati infekciju ehinokokozom

Vesti 17.07.2023 18:00 0

Godinama svi jedu borovnice pravo iz žbunja i niko nije bio bolestan – znate li ljude koji i tako pričaju?

Kašalj, vrtoglavica, pa smrt: Evo kako ćete prepoznati infekciju ehinokokozom

Shutterstock

Ne slušaj ih. Ovo je jednostavan način za dobijanje ehinokokoze. To je opasna i smrtonosna bolest koju izaziva pantljičara.

Šta učiniti da ne biste dobili ehinokokozu? Operite borovnice, kupine ili maline koje rastu u šumi. To je to i to je to, ali važno je znati zašto to treba da uradite.

Kako pantljičara ulazi u ljudsko telo?

Ako na bobicama ima ostataka urina lisice ili psa, jaja pantljičare mogu ući u vaše telo. Kada uđe u ljudski digestivni trakt, iz njih se izlegu larve koje mogu da prodru u krvne ili limfne sudove i šire se po celom telu.

Koji su simptomi ehinokokoze?

Ciste sa larvama mogu se nalaziti u jetri, plućima, bubrezima, slezini, centralnom nervnom sistemu i kostima. Zanimljivo, tamo mogu da ostanu kamuflirani nekoliko godina!

O njihovom postojanju često svedoče neobični simptomi koji podsećaju na ... rak. Pa, ciste koje rastu u plućima dovode do promena sličnih raku. Simptomi su takođe slični njemu: može se pojaviti kašalj, hemoptiza i kratak dah.

Kada se larve nastanjuju u bubrezima, javljaju se bubrežna disfunkcija, hematurija i bol. Parazit u mozgu izaziva česte glavobolje i neurološke poremećaje - vrtoglavicu, probleme sa pamćenjem, govorom, mirisom, ukusom.... Larve mogu da napadnu i jetru, što ponekad rezultira žuticom. U svakom slučaju, ehinokokoza je veoma opasna! Ruptura cista sa larvama preti zapaljenjem, pa čak i anafilaktičkim šokom!

Kako pobediti ehinokokozu?

Svaku ehinokoknu cistu, ukoliko lokalizacija dozvoljava, treba hirurški odstraniti. U slučajevima kontraindikacija za hirurško lečenje (veličina, lokalizacija, teško opšte stanje) primenjuje se višemesečna terapija mebendazolom.

 

Komentari (0)
Loading