Može li se u isto vreme podići dobar, a smanjiti loš holesterol: Odgovor doktorke će vas iznenaditi - Na ovu kafu ne smete ni da pomislite

Slobodanka Ćorić Vesti 14.06.2023 15:22 0

Kada pacijenti imaju povišene vrednosti holesterola u cirkulaciji oni kreću sa terapijom statinima, ali statini ne deluju na uzrok same bolesti već na posledice, a to je povišena koncentracija holesterola

Može li se u isto vreme podići dobar, a smanjiti loš holesterol: Odgovor doktorke će vas iznenaditi - Na ovu kafu ne smete ni da pomislite

Printscreen/RTS/Moja ordinacija

Docent Tamara Gojković medicinski biohemičar gostovala je u emisiji "RTS Ordinacija" i prokomentarisala najčešće zablude o holesterolu. 

Četiri najčešće zablude o lečenju povišenog holesterola u krvi:

Povišen holesterol dobijaju samo osobe koje jedu mnogo masne hrane

- To nije baš tako, da bismo razumeli ovu zabludu moramo da znamo odakle holesterol u našem organizmu, koji su to procesi koji regulišu nivo holesterola u organizmu. To je proces sinteze, i dve trećine holesterola potiče iz jetre. Takođe, potiče iz procesa apsorpcije hrane koja je bogata holesterolom. Slatkiši i pekarski proizvodi utiču da holesterol raste ali ne na apsorpciju nego na sintezu. Insulin može da deluje na ćelije jetre, da stimuliše sintezu holesterola i na taj način namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, naručito prostim šećerima dovode do povećanja koncentracije glukoze u krvi koja dalje može da dovede do pojačane sinteze holesterola - istakla je.

Zabranjeno je koristiti jaja ako imate povišen holesterol

- Oni koji imaju blago povišen holesterol mogu da konzumiraju jaja. Kod tih osoba čak iako dođe do povećanja LDL holesterola, dolazi do povećanja dobrog holesterola. Osobe koje imaju izraženo povišene vrednosti holesterola ne bi trebalo da konzumiraju toliko često jaja, obrok bi mogao da sadrži jedno jaje i nekoliko balanaca, može dva do tri puta nedeljno - savetuje.

Nije moguće u isto vreme podići dobar, a smanjiti loš holesterol

- Kada pacijent krene sa terapijskom promenom načina života, recimo uvođenjem fizičke aktivnosti, moguće je smanjiti loš holesterol, a povećati nivo dobrog holesterola. Naravno i terapija utiče na to da se smanji loš holesterol, a podigne nivo dobrog.

Preparate za snižavanje holesterola treba uzimati samo dok se ne dođe do referentnih vrednosti

- Pacijenti se često vode terapijom antibioticima, odnosno znaju da ako uzimaju antibiotike sedam do deset dana, nakon prestanka dolazi do izlečenja bakterijske infekcije i time se vode u lečenju hiperholesterolemije. Kada imaju povišene vrednosti holesterola u cirkulaciji oni kreću sa terapijom statinima, ali statini ne deluju na uzrok same bolesti već na posledice, a to je povišena koncentracija holesterola - kaže i objašnjava da kada prestanete sa uzimanjem statina onda se vrednosti vraćaju na staro.

Trikovi za snižavanje holesterola

  • Kašika maslinovog ulja na prazan stomak
  • Više svežeg voća i povrća umesto onog koje je termički obrađeno
  • Češće koristiti filter kafu umesto domaće ili neke druge 
  • Svakodnevno šetati barem pola sata kako bi porastao HDL (dobar holesterol)
  • Proveravajte vrednosti holesterola uvek u istoj laboratoriji

Doktorka je objasnila zbog čega domaća kafa nije dobra:

- Domaća tradicionalna kafa je najproblematičnija, svi volimo da uživamo u ritualu ispijanja jutarnje kafe, ali filter kafa sadrži mnogo manju koncentraciju diterbena u odnosu na kafu koja je domaća i oni utiču na sintezu holesterola. Nema kafa holesterol, nego ga provocira. Domaća kafa sadrži do trideset puta veću koncentraciju diterbena koji mogu da povećaju koncentraciju holesterola - pojašnjava.

 

Komentari (0)
Loading