Ako ste navikli da uz svaki obrok jedete hleb, a s druge strane brine vas višak kalorija koji unosite, stručnjaci su podelili trik kojim ćete jednostavne ugljene hidrate u hlebu pretvoriti u zdravije, „otpornih“. Hleb se često proglašava glavnim krivcem za debljanje, iako u većini slučajeva nije, pogotovo ako pojedete samo parčetu ili dve dnevno.
Međutim, ako vas muči savest da ne možete da se odreknete, možda će vam biti lakše ako primenite formulu koja će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite sa hlebom. Nakon što kupite ili ispečete domaći hleb - stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što poput kuvanja i hlađenja, zamrzavanje skrob pretvara u otporan skrob. Zvuči neverovatno, ali znači da vaše telo dobija mnogo manje kalorija iz hleba.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
U stvari, otporni skrob hrani vaše crevne bakterije umesto da vas ugoji, piše Bi-Bi-Si. Najveći problem kod belog hleba je što zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo oslobađa energiju, pa podiže nivo šećera u krvi. Međutim, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa ne bi trebalo da izbegavaju beli hleb, koji se idealno jede za doručak, jer tada ubrzava metabolizam, kažu naučnici, a prenosi 24sata.hr.