PEKARI ZNAJU ISTINU Formula kako prepoloviti broj kalorija u hlebu

Slobodanka Ćorić Vesti 02.06.2023 14:05 0

Oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa ne bi trebalo da izbegavaju beli hleb, koji se idealno jede za doručak, jer tada ubrzava metabolizam, kažu naučnici

hleb

Shutterstock

Ako ste navikli da uz svaki obrok jedete hleb, a s druge strane brine vas višak kalorija koji unosite, stručnjaci su podelili trik kojim ćete jednostavne ugljene hidrate u hlebu pretvoriti u zdravije, „otpornih“. Hleb se često proglašava glavnim krivcem za debljanje, iako u većini slučajeva nije, pogotovo ako pojedete samo parčetu ili dve dnevno.

Međutim, ako vas muči savest da ne možete da se odreknete, možda će vam biti lakše ako primenite formulu koja će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite sa hlebom. Nakon što kupite ili ispečete domaći hleb - stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što poput kuvanja i hlađenja, zamrzavanje skrob pretvara u otporan skrob. Zvuči neverovatno, ali znači da vaše telo dobija mnogo manje kalorija iz hleba.

U stvari, otporni skrob hrani vaše crevne bakterije umesto da vas ugoji, piše Bi-Bi-Si. Najveći problem kod belog hleba je što zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo oslobađa energiju, pa podiže nivo šećera u krvi. Međutim, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa ne bi trebalo da izbegavaju beli hleb, koji se idealno jede za doručak, jer tada ubrzava metabolizam, kažu naučnici, a prenosi 24sata.hr.

 
Tagovi: #hleb
Komentari (0)
Loading