"Ljudi, ne bacajte pare, kumim vas": Dr Perišić konačno otkrio pravu istinu o sodi bikarboni i razbio mit o bolestima koje leči

Jelena Vukelić Vesti 01.06.2023 08:10 5

Konačno razbijen mit o lekovitom dejstvu sode bikarbone

printscreen

Printscreen/Youtube

- Soda bikarbona je natrijum hidrokarbonat i normalni je deo sastava našeg organizma. Važno je da merimo koliki je nivo bikarbonata u telu. Imate primere kada se dovede pacijent u jako teškom stanju. Prvo što se radi jeste da se proverava da li ima acedozu a to znači da se meri nivo hidrikarbonata", kaže doktor.

Dr Perišić je otkrio i u praksi kako je jednoj bebi pomogao da se reši gljivica na jeziku, kad više lekovi nisu mogli da pomognu.

- Starinski recept - 1 dl vode česmovače i 1,5 kafena kašika sode bikarbone. To se rastvori, pa uzmete gazu i umočite prst, njim očistite usnu duplju. Gljivice ne podnose sodu bikrabonu, ne podnose alkalni medij. Treba jedno 6-7 puta svaki put posle obroka sodom očistiti usnu duplju da bi se uklonile naslage  - objasnio je dr Perišić.

Dosta se govori o "lečenju" kancera sodom bikarbonom, brojni narodni recepti kruže mrežama, a ima li u njima istine?

Soda ne pomaže u lečenju kancera! - bio je izričit dr Perišić.

Soda bikarbona olakšava tegobe sa želucem, čak je i sam profesor Perišić priznao da je uzima kada ima gorušicu. Međutim, tu postoji ograničenje. Ovaj "lek", soda razmućena u vodi, deluje pola sata, ali problemi zbog koji se uzimala se nakon tog vremena vraćaju.

"Privremeno olakšanje dispepsije, za to je dobra - ističe dr Voja.

A da li je treba piti svakodnevno, kao što neki preporučuju ili to već može da nam naškodi, profesor Perišić kaže:

- Soda će promeniti našu pH na pola sata. Mnogo ljudi pati od gastritisa - objašnajva doktor i kaže da se već ujutru kod mnogih javljaju simptomi. "To je takozvana jutarnja sekrecija, kad krene kiselina da se luči. Sodom bikarbonom ćemo popustiti taj problem u želucu i on će zaboraviti. Efekat je krajnje privremeni. 

Komentari (5)
Loading
Armani
02.06.2023 14:13

"Bacanje para" na sodu bikarbonu je najmanji problem pošto je suviše jeftina da bi moglo da se priča o bacanju para. Doktori su plaćeni da rade za farmkomafiju a soda im remeti mnoge planove. Samo vi uzimajte sodu bikarbonu, ne preterivati sa količinom niti učestalošću. Uveče, pre spavanja, ako ste prethodno svarili večeru, jedna ravna kašičica čiste, konzumne sode bikarbone, rastvorite u 1 decilitar vode da ostane bistra voda, popijte

Kikimora
04.06.2023 15:08

@Armani - Ne bacam pare, soda bambadava. Osim one 'apotekarske'. Imam cir i ubija me kiselina, nacisto boli. I najcesce uvece. Kad uzmem pola kasike sode i 2 dl vode, pa to je raj nebeski. Brzo prodje i spavam kao beba. Osim toga, potapam stopala nauzmence sa jabukovim sircetom da sprecim gljivice. Sodu stavljam kad perem beli ves, s njom u kombinaciji custim rernu, sporet, plocice, sve eko. Ma divno nesto.

djordje anunaki
04.06.2023 15:56

Bacanje para je kada kupujete preskupe lekove a nikakve vajde od njih.

Klaus
04.06.2023 20:02

Naslov vam liči da soda bikarbona ništa ne leči dok je u stvarnosti mnogo drugačije zato ne lažite narod

Vlad Cepes
06.06.2023 09:12

Ko je on da iznosi pravu istinu o icemu? Da li se bavio i objavljivao istrazivacke radove o sodi bikarboni? Da li je istrazivanja vrsio na velikoj kohorti i dugi niz godina i na kojem jhe USA univerzitetu radio? Ovako i moja cukunbaka moze tvrditi da ne bacamo pare na sargarepu i tako doci do svojih 5 minuta slave.