Dijate koja snižava pritisak: Naš nutricionista otkriva šta treba da jedete kako biste hipertenziju držali pod kontrolom

Jelena Vukelić Vesti 07.08.2023 09:12 0

Dijate koja snižava pritisak: Naš nutricionista otkriva šta treba da jedete kako biste hipertenziju držali pod kontrolom

visok pritisak

Shutterstock

Zato zdrav životni stil, uključujući pravilnu ishranu, mora biti značajan deo terapije, ali i prevencije ove bolesti. 

– Pacijentima s visokim krvnim pritiskom dobro je poznato da treba da izbegavaju natrijum i so, koja sadrži ovaj element. Međutim, manje je poznato da organizmu možemo pomoći ako jedemo hranu bogatu kalijumom, poput spanaća, banana, jagoda, pomorandži, krompira i paradajza. Preporuka je da se dnevno unese 4.700 miligrama kalijuma, što je gotovo dvostruko manje od količine koju većina od nas unosi – kaže Mirjana Janković, nutricionista. 

Postoji značajna količina dokaza o smanjenoj učestalosti bolesti srca kod osoba koje su redovno, tri puta nedeljno, jele ribu. Takođe, mnogi naučnici tvrde da riba može da utiče na sniženje povišenog krvnog pritiska. Sastojci koji su odgovorni za ove povoljne učinke su omega-3-masne kiseline, kojih ima u skuši, lososu, tunjevini. 

– Ako imate hipertenziju, zaboravite suhomesnate proizvode, supe iz kesice, konzervirano povrće. Umesto soli upotrebljavajte začine poput peršuna, mirođije, celera. Obratite pažnju i na pripremu jela. Nema više prženog, pohovanog, masnog… Ne smete da jedete proizvode napravljene s praškom za pecivo i sodom bikarbonom jer su to alkaloidi koji podižu pritisak – kaže naša sagovornica. 

Studija naučnika s Harvarda pokazala je da vegetarijanci mnogo ređe imaju problema s hipertenzijom od ljudi koji jedu meso. Kada mesojedi pređu na vegetarijansku ishranu, vrednost njihovog krvnog pritiska se snizi, a u slučaju kada vegetarijanci počnu da jedu meso, njihov pritisak poraste. 

 Hipertenzija se tumači kao bolest lošeg stila života, pa se odricanje od loših navika smatra najboljom prevencijom.  Lekari stoga preporučuju svima, posebno osobama kod kojih postoji predispozicija za hipertenziju.

Prevencija visokog krvnog pritiska

 • Jedite barem dva puta dnevno mle­čne proizvode bez masnoće

  • Četiri puta dnevno jedite voće ili povrće 

• Prestanite da pušite   

• Bavite se sportom bar 30 minuta dnevno, 4–7 puta nedeljno

• Smanjite unos soli do pola kašičice dnevno, to je oko 2 g 

• Obim struka za žene do 88 cm, za muškarce do 102 cm.  Pomenute mere lečenja ujedno su i nefarmakološke mere. 

Ukoliko se poštuju, redovno se kontroliše pritisak i uzima se propisana terapija, lakše se izbegnu komplikacije koje hipertenzija često izaziva.

Komentari (0)
Loading