Uzroci čestog bola u kukovima: Ove simptome nikako ne smete da ignorišete!

Vesti 27.05.2023 10:45 0

Proverite u kojim slučajevima morate odmah da se obratite lekaru

bol

Shutterstock

Bez obzira što su kosti kuka veoma izdržljive i trpe velika opterećenja, s godinama se povećava mogućnost povrede. Zglob kuka nije neuništiv. Sa godinama i čestom upotrebom, hrskavica se smanjuje ili postaje oštećena.

Takođe, mišići i tetive kuka mogu da budu previše u upotrebi, pa kosti kuka mogu da puknu tokom pada ili druge povrede.

Međutim, bol u kuku mogu izazvati i brojni drugi problemi. Tačno mesto bola može dati brojne korisne podatke i uvid u vezi sa potencijalnim uzrokom.

Neke vrste bola su privremene, dok su druge dugotrajnije ili hronične.

Neki od uzroka bola u kukovima, uključuju i burzitis, zapaljenski i nezapaljenski artritis, istegnuće mišića, hematom i druge.

Simptomi koji se povezuju sa bolom u kukovima zavise od uzroka, a oni uključuju: šepanje, bol u zglobovima i preponama, gubitak mogućnosti pokretanja kuka, toplotu, oticanje kuka, mekoću kuka, kao i poteškoće pri spavanju na kuku.

Ukoliko imate neke od ovih simptoma, preporučuje se da posetite svog doktora i utvrdite šta je tačan uzrok bola i da zaključite iz prethodne istorije bolesti i pregleda da li je neko prethodno oboljenje ili problem, moglo dovesti do javljanja ovakvog bola.

Fizički pregled koji uključuje unutrašnje i spoljašnje uvrtanje kuka može da pokaže koje su to pozicije koje izazivaju bol. Mekoća kuka može se izazvati previše zapaljenim regijama, dok se išijas može utvrditi uz pomoć podizanja zategnute noge.

Takođe, vaš lekar može i da koristi i rendgenske snimke i snimanje CT skenerom kako bi se utvrdili konkretni uzroci bola u kuku. Tako se otkriva, između ostalog, i osteoartritis.

Treba posebno naglasiti da bol u kuku ne mora biti direktno vezan za kuk, već se može osetiti i u butini, unutrašnjem delu zgloba kuka, preponama, spoljnjem delu zgloba kuka, zadnjici. Odatle se tek bol prenosi na kuk i stvara dodatne probleme.

Nemojte se čuditi ukoliko bol postaje sve jači sa pojačanom aktivnošću, naoročito ako je uzrok bola artritis. Zajedno sa bolom, moguće je da ćete imati znatno smanjeniji raspon pokreta, a neki ljudi čak i počinju da šepaju zbog nemogućnosti podnošenja pritiska.

Načini da kod kuće rešite problem bola u zglobu kuka jesu odmor, hladne obloge, nenošenje teških stvari, ali i korišćenje antizapaljenskih lekova. Naravno, pre nego što se odlučite za bilo koji vid tretiranja bola u kuku kod kuće, potrebno je prevashodno da se konsultujete sa stručnjakom, odnosno svojim doktorom.

Situacije kada bi trebalo automatski da pozovete svog lekara jesu kada vidite da se bol ne umiruje ni nakon nekoliko dana nakon što ste preuzeli prve mere umirenja, ako primetite oticanje, crvenilo ili jaku toplotu oko zgloba.

Posebno obratite pažnju na to da li osećate bol kada odmarate ili tokom noći, jer je to znak da je bol uznapredovao. Rešenje ovog problema može biti jednostavno, ali može i potrajati i stvoriti brojne komplikacije, u zavisnosti od težine bola i problema koji se javio.

Komentari (0)
Loading