Tina Tarner borila se sa rakom koji kosi ljude u Srbiji: Zbog posledica želela da se ubije, zato ove znake ne ignorišite

Vesti 27.05.2023 10:10 0

Muzička legenda Tina Tarner se hrabro borila do samog kraja, nije dozvolila da je psihički pad dokrajči, te je istocala da je volja najbitnija u svemu, pa i u lečenju teških bolesti

Tina Tarner borila se sa rakom koji kosi ljude u Srbiji: Zbog posledica želela da se ubije, zato ove znake ne ignorišite

EPA

Voljena zvezda i vanserijska pevačica Tina Tarner umrla je u 83. godini u svom domu u Kisnahu kod Ciriha u Švajcarskoj, nakon što se godinama borila sa brojnim zdravstvenim problemima. A 2016. šokirala ceo svet priznanjem da je razmišljala o asistiranom samoubistvu, jer joj je bitka sa raznim dijagnozama uticala na psihičko stanje.

- Do decembra 2016. moj rad bubrrega bio je na nivou od svega 20 posto. I ja sam se suočila sa dva izbora: ili redovna dijaliza ili transplantacija . To nije bila moja ideja o životu. Ali toksini u mom telu su počeli da preuzimaju vlast. Nisam mogala da jedem. Preživljavala sam, ali nisam živela. Počela sam da razmišljam o smrti. Da mi bubrezi otkazuju i da je vreme da umrem. Mislila sam da mogu bih to da prihvatim. Bilo je ok. Kada je vreme, zaista je vreme. Nije mi smetala pomisao na smrt, ali sam se brinula kako ću proći - istakla je pevačica prošle godine, a već tada je bila znatno mršavija, piše Stil.

Ali, i dalje su je proganjale misli o smrti.

- Jedna od prednosti života u Švajcarskoj je da je asistirano samoubistvo legalno, iako pacijent mora sama da ubrizga datu supstancu. A postoji nekoliko organizacija koje olakšavaju proces i za svaki slučaj sam postala član jedne. Mislim da je tada ideja o mojoj smrti postala stvarnost za Ervina. Bio je veoma emotivan zbog toga što ne želi da me izgubi, ne želi da odem. Rekao je da ne želi drugu ženu, ili drugi život; bili smo srećni i on bi učinio sve da nas održi zajedno - objašnjavala je legenda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

A onda joj je postupak supruga promenio život iz korena.

- Onda me je šokirao. Rekao je da želi da mi da jedan svoj bubreg. „Bio sam oduševljen ogromnošću njegove ponude. Ali pošto ga volim, moj prvi odgovor je bio da pokušam da ga odgovorim da ne preduzme tako ozbiljan i nepovratan korak - rekla je tada Tina i otkrila da je morao da prođe niz psiholoških testova kako bi se uverio da donira bubreg iz pravih razloga.

I pre ovih problema vodila je bitku za život, jer joj je bio dijagnostikovan i rak debelog creva, koji je vrlo podmukao i teško se otkriva.

Rak debelog creva je u svetu treći vodeći uzrok obolevanja, iza karcinoma pluća i dojke. Treći je najčešći maligni tumor kod muškaraca i drugi vodeći kod žena.

Iako tačni uzroci ove vrsta raka nisu poznati, smatra se da nastaje kao posledica delovanja naslednih faktora, faktora sredine i načina života.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Stil života i nezdrave navike kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, nepravilna ishrana sa unosom previše crvenog, prerađenog i dimljenog mesa, a malim unosom žitarica, voća i povrća, nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, šećerna bolest, predstavljaju faktore rizika za nastanak karcinoma na koje se može uticati promenom načina života.

Najčešći simptomi su:

  • krvarenje u stolici
  • promene u pražnjenju creva (prolivi, zatvori, nepotpuno pražnjenje)
  • bolovi u trbuhu
  • malokrvnost
  • nagli gubitak telesne tezine
  • malaksalost
  • osećaj prekomernog umora
Komentari (0)
Loading