Milena je saznala da ima rak debelog creva: "Videla sam crnu mrlju koja pulsira, pušta pipke, sve mi je bilo jasno!"

Vesti 20.05.2023 14:35 1

Ispovest Milene koja je pobedila rak debelog creva pokazuje da uvek postoji nada i svetlo na kraju tunela.

Milena je saznala da ima rak debelog creva: "Videla sam crnu mrlju koja pulsira, pušta pipke, sve mi je bilo jasno!"

Printscreen/Youtube

Lekari najčešće svrstavaju rak debelog creva i rektuma u istu kategoriju, jer imaju mnogo zajedničkih odlika. U većini slučajeva, karcinom debelog creva potiče od benignih izraslina, odnosno polipa, na sluznici debelog creva. Vremenom, neki polipi mogu alterirati i transformisati se u kancerogena tkiva.

Takođe, lekari upozoravaju na važnost uočavanja faktora rizika. Važno je naglasiti i da su simptomi veoma teško uočljivi zbog čega se ovakva vrsta bolesti veoma kasno i otkriva.

Jedna od onih koji su pobedili rak debelog creva jeste Milena, majka dvoje dece i ponosna baka. Milena je svoju borbu sa opakom bolešću opisala za Aska.rs.

Milena je saznala da ima rak debelog creva:

Shutterstock

 

- Kad sam otišla na kolonoskopiju, dok sam ležala na krevetu, sam doktor je bio toliko nervozan da je i na mene preneo tu nervozu. Jedva sam čekala da kaže da se okrenem nekako da bi i ja videla taj monitor i onda je sestra rekla "Milena, okrenite se na leđa". Okrenula sam se na leđa, pogledala na monitor, videla sam crnu mrlju koja impulsira, koja pušta crne pipke. Bilo mi je sve jasno. Ja kažem, doktore meni je sve jasno, ja sve znam, ne morate da se trudite, ne morate ništa da mi pričate - ja sam spremna samo da se to što pre otkloni. - objasnila je Milena i dodala:

- Rekao je da je najbrže moguće četvrtak. Četvrtak je stvarno bio, probudila sam se u šok sobi. Okolo su bili jako teški bolesnici, kukali su, jaukali, ja sam ćutala. Jako mi je bilo teško kad je došla moja unuka, koja ne živi ovde. Ujutru je došao moj doktor, ja sam ga pitala "Doktore, samo želim da znam, da li ste skinuli sve to u celosti?". On je mene pitao "Milena, kako se ti osećaš? Kažu dole da si bila izuzetan pacijent. Ja sam rekla "Doktore, ja sam odlično, mene ništa ne boli".

- Pomislila sam, pa ja sad imam novi život, drugi život. Bože, kako mi je život dao lep poklon. Treba uživati u njemu, radovati se. - zaključila je ova hrabra žena.

 

 

Faktori rizika za pojavu karcinoma debelog creva:

Godine: stariji od 50 godina češće oboljevaju, mada se bolest može javiti u bilo kom životnom dobu
Genetski sindromi: familijarna adematozna polipoza (FAP) i nasledni nepolipozni rak debelog creva (Linčov sindrom)
Ranije lečen rak debelog creva
Rak debelog creva u porodici – karcinom debelog creva kod roditelja, braće i sestara ili dece povećava šanse za obolevanje
Zapaljenjske bolesti creva: Ulcerozni kolitis ili Kronova bolest
Ishrana: previše crvenog mesa i životinjske masti, a malo žitarica, voća i povrća

 

Komentari (1)
Loading
zora
20.05.2023 19:54

Izlecen je ako se ne vrati u narednih pet godina.