Kardiolog dr Seferović upozorio: Ako vam krvni pritisak prelazi ove vrednosti, preti vam infarkt

J.V. Vesti 15.11.2023 14:02 0

Prema podacima populacionog registra za akutni koronarni sindrom iz 2020. godine, akutni koronarni sindrom u Srbiji činio je čak 49,9 odsto svih smrtnih ishoda od bolesti srca za tu godinu

Kardiolog dr Seferović upozorio: Ako vam krvni pritisak prelazi ove vrednosti, preti vam infarkt

Printscreen/RTS Ordinacija

U svetu živi oko 520 miliona ljudi sa nekim od obolenja srca. Istraživanja pokazuju da svaki treći odrasli stanovnik ima povišen krvni pritisak, a svaki 11. koronarno oboljenje srca ili anginu pektoris.

Prof. dr Petar Seferović, čuveni kardiolog, u "RTS Ordinaciji", se detaljno osvrnuo na ovu temu i otkrio šta razara srčani mišić.

-Najvažnije je u svemu biti umeren. Slabljenje srca je veoma veliki klinički sindrom, koji nastaje kao posledica srčanog oboljevanja, najčešće koronarnih arterija. I to je ono što želimo da sprečimo - započinje priču kardiolog.

Doktor inisistra na redovnoj kontroli krvnog pritiskla i šećera.

- Godinama insistiramo na lečenju povišenog krvnog pristiska, što je veoma povezano sa ishranom. Lečenje i kontrola šečera u krvi, holesterola, telesne težine. Sve je to povezano sa načinom ishrane. Piletina, ćuretina, riba, povrće i voće i pitanje je da li ćemo preživeti - kroz šalu govori dr Seferović i dodaje:

- Može i biftek, i prasetina, i jagnjetina, ali jednom nedeljno, ostalim danima jedite ove druge nabrojane namirnice. I ako možete da se utrenirat eda ustanete sa stola, a da niste potpuno siti, vi ste pobebili.

Takođe, savetuje da sa ovim namirnicama bude umereni.

- Nisu dobre prevelike količine zasućenih masnih kiselina, nisu dobre velike količine crvenog mesa, slatkiša, vina, jak alkohol, kratka pića i sl. Ako ste umereni, ništa od ovoga neće smetati vašem srcu.

Pritisak, kako kaže doktor, ne sme da prelazi vrednost 140/90.

- Na povišeni krvi pritisak posebno mora da se obrati pažnja. Danas se fantastično leči, ako je na vreme otkriven. Nemojte mnogo dosoljavati hranu, držite pritisak u granicama 140 sa 90. Nikada nemojte čekati da pređe granicu. I ne merite ga svaki dan, dobro je dva puta nedeljno. Nikako ujutru, tada je najveći. Najbolje je oko podne, ili oko šest popodne.

Što se kafe tiče, doktor Seferović kaže da je sasvim okej da popijete dve do tri kafe dnevno.

- Kafa je široko upotrebljavan napitak, ako popijete dnevno dve, tri kafe nije ništa strašno i ne bi trebalo da imate nikakve posledice. Energetska pića sadrže, takođe, simpatikomimetske supstane koji povećavaju pozornot, snagu, pažnju. Ako popijete litar vina, nije isto kao časa, zato drugačije pristisak raguje. Gledajte da se što ređe opijate. Zaboravite da cigarete postoje, to je najveći otrov koji postiji u savremenoj civilizaciji.

Stres jeste neizbežan u današanje vreme, ali potrebno je da naučimo da ga kanališemo na pravi način.

- Druga emocija je hronični negativni strest za opstanak, reputaciju, želju da se napreduje, dovodi do povećanja simpatičkog tonusa koji ubrzava srčani rad i podiže krvi pritisak ili prouzrokuje aritmije koje su veoma opasne. Srče je savršen organ, ali ako se kontrakuje u minuti mnogo više od 60 puta, njegov vek trajanja je manji, ulazi u vazu trošenja.

 

 

Komentari (0)
Loading