Ponekad se dodaje u kuvano vino, likere i kolače. Đumbir je takođe lekovita biljka, koristi se u pripremi lekova, sirupa i terapijskih ulja. Pročitajte o svojstvima đumbira i kako da pripremite lek od đumbira za prehladu.
Sok od đumbira - lekovita svojstva
Sveži koren đumbira sadrži niz vitamina i minerala koji blagotvorno utiču na stanje našeg organizma: vitamine B, vitamin C, E i folnu kiselinu, kao i kalijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, cink, mangan, fosfor i selen. Zahvaljujući tako bogatom sastavu, đumbir vekovima podržava metode kućnog lečenja. Sirup od đumbira koristi se kod prehlade, glavobolje, reumatskih problema i digestivnih tegoba. Đumbir deluje protiv mučnine, povraćanja i nadimanja. Kada se doda u čaj, doneće olakšanje kod upale gornjih disajnih puteva, bolova u mišićima i zglobovima.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Napitak od đumbira će pomoći u smanjenju telesne težine, pa ga koriste ljudi koji mršave i žele da ostanu vitki, jer đumbir ubrzava metaboličke procese. Oni koji jedu đumbir brzo se osećaju siti, tako da mogu da smanje hranu i kalorije. Pored toga, đumbir pokreće detoksikaciju organizma i samim tim zdrav gubitak težine.
Recept za sirup od đumbira, meda i limuna
Đumbir sa medom i limunom preporučuje se kod oboljenja gornjih disajnih puteva kao efikasan lek sa efektom zagrevanja. Sirup od đumbira se koristi kod prvih simptoma infekcije, kao što su glavobolja, temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima i grlobolja.
Đumbir protiv kašlja i prehlade:
Sastojci:
- Đumbir - svež koren
- Limun - 2 srednje veličine
- Med
Priprema:
Koren đumbira oljuštite i nasecite na krupne delove. Plod limuna isperite pod mlazom vode i prelijte vrelom vodom, a zatim ih isecite na kriške.
U teglu slojevito stavite sastojke za sirup od đumbira - sloj đumbira, sloj kriški limuna i 2-3 kašike meda.
Gotovi sirup od đumbira, meda i limuna procedite i čuvajte u frižideru.
Doziranje:
Đumbir za kašalj i bol u grlu se daje 3 puta dnevno po 1 kašika. Za jačanje imuniteta možemo dodati kašičicu sirupa u čaj, u čašu vode ili uzimati 1 kašiku sirupa dnevno.
Piće od đumbira - efikasno sredstvo za gubitak težine
Zdrav i dokazan način za mršavljenje.
Voda sa đumbirom
Za pripremu proizvoda koristi se svež koren đumbira, oljušten i isečen. Kriške đumbira prelijte sa 1 šoljom vode i dinstajte oko 20 minuta. Kada se sok ohladi, pije se tokom dana, uz dodatak limuna i meda.
Doziranje:
Ispijanje 1 šolje ovog napitka dnevno pomaže u detoksikaciji organizma i jačanju njegove otpornosti na infekcije. Efekat mršavljenja postići ćemo nakon 2-3 meseca upotrebe, pijući 3-4 čaše vode sa đumbirom dnevno.