Pitale smo nutricionistkinju Jasnu Vujičić koliko jaja mogu da ugroze naše zdravlje, pogotovu ako imate povišen holesterol, šećer ili povišen pritisak.
Da li je mit ili istina da u zumancetu ima holesterola?
- U suštini u žumance jajete sadrži masnoće i holesterol. Nije svakoj osobi poželjno da jedu cela jaja, recimo osobe koje imaju problema sa žuči ili su operisali žučnu kesu, Međuti, nikakva ograničenja ne važe za belanca, njih možete slobodno jesti i kombinovati sa drugim namirnicama, jer su puni proteina - rekla je ona za naš portal.
Koliko jaja dnevno moze da pojede zdrava osoba?
- Jaja zdrava osoba možete jesti bukvalno svaki dan 2-3 jaja, neće imati negativan uticaj ali zbog raznovrsnosti u ishrani, umerenosti, ne treba da ih jedemo svaki dan. Recimo svaki 2-3 dan - dodala je Jasna za portal Naj žena.
Koliko jaja dnevno moze da pojede osoba koja ima povisen holesterol, secer i krvni pritisak i zašto?
- Jaja ne utiču na povećanje holesterola, jaja će nam pomoći. da holesterol bude bolji, tako da LDL padne a HDL dobar, zaštitni, poveća.
Važno je da vodimo računa o pripremi jaja, najbolje su: kuvana jaja, poširana ili da ih pečna na malo masliinovog ulja.
Koliko mogu da ostajnu jaja jestiva posle Uskrsa?
- Ranije su preporuke o količini jaja koja je bezbedno jesti bile ograničene mišljenjem da previše jaja iču na holesterol, pa se uzimalo za prosek 4-6 jaja nedeljno. Međutim, novija istraživanja dokazuju da jaja nisu toliko opasna po nivo holsterola, koliko se mislilo , što je sjajna vest za vreme Uskrsa. tako slobodno možete pojesti do 2 jaja srednje veličine na dan.
Kako da se čuvaju?
- Kuvana jaja imaju kraćiu rok nego sveža. Jaja nakon kuvanja bi trebalo držati u frižideru a ne na stolu, kako se kod nas praktikuje. Ukoliko jaja držite na sobnoj temperaturi pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan , dok u frižideru jaja su bezbedna i do 6 dana.
BONUS VIDEO