Da li vam se GRČE prsti na stopalima? Bitno je da na vreme otkrijete šta je uzrok i kako da se oslobodite ovog BOLNOG problema!

Vesti 26.11.2021 21:50 0

Povremeni grčevi u nožnim prstima ne moraju nužno biti problem, ali ako su česti, trebalo bi potražiti pomoć

Da li vam se GRČE prsti na stopalima? Bitno je da na vreme otkrijete šta je uzrok i kako da se oslobodite ovog BOLNOG problema!

Pexels

- Česti grčevi u stopalima mogu biti znak složenijih zdravstvenih problema vezanih za cirkulatorni ili centralni nervni sistem, a ako su grčevi postali učestali i ometaju vaš svakodnevni život, onda je zaista najbolje potražiti pomoć da vidite šta je uzrok - preporučuje specijalista za rehabilitaciju Čarls Kim iz Langoneovog centra za rehabilitaciju u Njujorku.

Prema njegovim rečima, okidač za grčeve u prstima i tabanim može biti prekomerno vežbanje, odnosno preduga aktivnost, ali nisu isključene i loše životne navike kao što su dehidracija, nedostatak minerala, posebno kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Kim je objasnila da kada smo previše aktivni i puno se znojimo, telo i mišići gube neophodne minerale što izaziva kontrakcije. Međutim, specijalista kaže da postoji još jedan razlog koji nema mnogo veze sa gubitkom važnih minerala, ali ima veze sa manjim dotokom krvi u stopala - kada duže vreme nosimo neodgovarajuću i usku obuću.

Problem često ima veze sa našim godinama, jer ljudi, posebno stariji od 50 godina, već imaju dosta oslabljenih kostiju zbog nedostatka kalcijuma, a mišići tada gube elastičnost, pa moraju više da rade da bi mogli da održe celo telo, piše "Prevention".

Iako se pokazalo da čak ni povećan unos magnezijuma neće napraviti bitnu razliku, ipak postoji nekoliko trikova koji mogu sprečiti problem i značajno ga ublažiti.

Nosite odgovarajuću, udobnu obuću

Možda ste ovih dana duže hodali u cipelama koje vam nisu bile baš udobne, pa je čak normalno da vam se prsti na nogama nekoliko puta savijaju. 

Hidratacija

Telu treba davati mnogo više vode jer je dobra hidratacija ključna za ublažavanje grčeva, pa pijte puno vode i dopunite svoje minerale hranom bogatom kalijumom i kalcijumom.

Ispružite noge

Čak i ako trenutno ne osećate grčeve, važno je da s vremena na vreme dobro istegnuti prste, pomeriti ih u svim pravcima, raširiti i savijati, jer ćete tako zadržati njihovu fleksibilnost.

- Zapravo, ključno je da kako starimo, omogućimo našim udovima da ostanu u formi kako bi zadržali isti opseg pokreta - kaže Kim, dodajući da svakako možete pomoći sebi čestim, blagim masažama stopala.

Komentari (0)
Loading