Nikako ne smete da ZADRŽAVATE kijanje: Lekari objasnili zašto je to OPASNO po zdravlje

Vesti 05.04.2023 17:00 0

Tokom kijanja, telo doživljava nagli porast pritiska u sinusima

prehlada

Shutterstock

Istraživanja pokazuju da bi kijanje moglo biti opasno, što u nekim slučajevima dovodi do teških komplikacija.

Telo kija da bi uklonilo iritanse u nosnoj šupljini i resetovalo okruženje unutar nosa, ali respiratorni refleks nije bez rizika. Slučajevi krvarenja u mozgu i pucanje bubnih opna su naširoko prijavljeni u medicinskoj literaturi, uglavnom zbog naglog povećanja pritiska tokom izbacivanja vazduha. Prema rečima jednog stručnjaka, zadržavanje kijanja može povećati rizik od tri opasne komplikacije.

Tokom kijanja, telo doživljava nagli porast pritiska u sinusima, nosnoj šupljini i grlu. Zadržavanje respiratornog refleksa, međutim, dovodi do daljeg povećanja ovog pritiska – dovodeći krvne sudove u opasnost.

Prema doktoru Stjuartu Sandersu, lekaru opšte prakse u Londonu, kijanje može biti dovoljno snažno da izazove pucanje aneurizme mozga.

Veliki četvrtak, petak ili subota? Evo kada se farbaju jaja za pravoslavni Uskrs

Na pitanje da li je kijanje “opasno”, doktor Sanders je naveo tri razloga zašto jeste:

– Prvo, zadržavanje kijanja može izazvati nagli porast krvnog pritiska sa potencijalnim posledicama. Drugo, kako se pritisak vazduha u zadnjem delu nosa povećava kada se kijanje zadrži, postoji rizik od guranja sluzi i infekcije u srednje uvo. Ovo bi moglo da izazove akutnu gluvoću, infekciju (otitis srednjeg uha) ili čak pucanje bubne opne u izuzetnim okolnostima. Razlog tome je što se cev za izjednačavanje pritiska smeštena između zadnjeg dela nosa i srednjeg uva, poznata kao Eustahijeva cev, otvara tokom eksplozivnog kijanja. Treći glavni razlog za izbegavanje zadržavanja kijanja je rizik od akutnog sinusitisa. Ovo se može desiti ako povećanje pritiska tera infekciju u paranazalne sinuse, što može dovesti do infekcije – objasnio je doktor Sanders.

Najbolja praksa da se izbegne bilo koji od gore navedenih ishoda je da se dozvoli oslobađanje pritiska tokom kijanja.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading