Petnaest minuta ovog TRENINGA smanjuje PRITISAK: U ovu vežbu se ljudi sa HIPERTENZIJOM kunu, produžila im je životni vek

Vesti 23.05.2023 11:30 0

Rizik od VISOKOG krvnog pritiska mogao bi da se smanji vežbanjem ili promenama u načinu života. Možete sprečiti simptome i znake hipertenzije redovnim treniranjem

visok pritisak

Shutterstock

 

Visok  krvni pritisak  je uobičajeno stanje koje pogađa više od četvrtine svih odraslih osoba u nekom trenutku njihovog života. Stanje, koje je takođe poznato kao hipertenzija, može biti uzrokovano nezdravom ishranom ili nedovoljno vežbanja. Visok krvni pritisak stavlja dodatni stres na vaše vitalne organe, što bi na kraju moglo dovesti do nekih smrtonosnih komplikacija - uključujući srčani udar ili moždani udar. Ali možete smanjiti rizik od hipertenzije redovnim vežbanjem. Ovo su najbolje vežbe za izbegavanje stanja.

Biciklizam, plivanje, tenis i džogiranje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, prema dobrotvornoj organizaciji Blood Pressure UK.

Sve su to vrste aerobne aktivnosti, koje koriste sve velike grupe mišića u telu i fokusiraju se na srce i krvne sudove.

Oni takođe neće podići vaš krvni pritisak brzo u kratkom vremenskom periodu, za razliku od nekih drugih vrsta vežbi, kaže se.

- Različite vrste vežbi i aktivnosti imaju različite efekte na vaše telo - kaže Blood Pressure UK.

- Ako imate visok krvni pritisak, pokušajte da se fokusirate na aktivnosti koje će pomoći vašem srcu i krvnim sudovima. Aerobna aktivnost je vrsta koja najviše pomaže vašem srcu.

- Aerobne aktivnosti su ponavljajući i ritmični pokreti (vežbe) i koriste velike grupe mišića vašeg tela, kao što su one na nogama, ramenima i rukama.

- Drugi oblici aktivnosti su manje korisni. Na primer, ne bi trebalo da radite nijednu vežbu koja je veoma intenzivna u kratkom vremenskom periodu, kao što je sprint ili dizanje tegova. Ove vrste aktivnosti će brzo podići vaš krvni pritisak i dovesti do neželjenog opterećenja srca i krvnih sudova.

Neke vežbe su toliko intenzivne da će vam biti potrebna dozvola lekara ako imate visok krvni pritisak.

Razgovarajte sa doktorom pre nego što odete na ronjenje ili padobranstvo, kažu iz dobrotvorne organizacije.

Takođe je važno da se uverite da radite dovoljno vežbi. Svako treba da ima za cilj da obavlja najmanje 150 minuta aktivnosti umerenog intenziteta svakog dana.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading