Kombinacija mediteranskih proizvoda je stari narodni lek za mnoge bolesti.
Smokva je veoma cenjeno voće, dok ih neki vole, drugi ih izbegavaju zbog "čudne" teksture. Iako ova biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, može da se gaji i u kontinentalnim predelima. Problem je što je osetljiva na niske temperature.
Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, beta karotena, vitamina C, A, E i K. Međutim, suve smokve su mnogo kaloričnije od svežih, pa ih treba jesti u ograničenim količinama!
Ovo voće poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, doprinosi regulaciji holesterola. Po sadržaju kalcijuma, smokve mogu zameniti mlečne proizvode, a smatraju se i afrodizijakom. Ima ljudi koji su alergični na smokve, pa treba voditi računa o toleranciji na ovo voće.
Recept za suve smokve u maslinovom ulju:
Potrebno je: 40 suvih smokvi, litar maslinovog ulja i jedna poveća tegla.
Priprema:
Suve smokve poređajte u teglu, a zatim sipajte maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvorite i čuvajte 40 dana. Smokve će apsorbovati mnogo maslinovog ulja. Posle toga pojedite jednu smokvu pre svakog obroka.
Treba voditi računa da se za ovaj recept koristi najkvalitetnije maslinovo ulje, kao i kvalitetne suve smokve.
Ovaj stari narodni recept može pomoći kod stomačnih tegoba, hemoroida, zatvora, visokog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.