Šipak ili šipurak plod je divlje ruže koja rađa kasno u jesan, a kada je reč o zdravstvenim benefitima može vam doneti mnošto rešenja i blagodeti naročito kada je reč o organima za varenje, lečenje čira, upale debelog creva.
Šipak sadrži visok procenat vitamina C, vitamina A, kalcijuma i gvožđa, kao i bioflavonoida, pektina, vitamina E, selenijuma, mangana, i vitamina iz B kompleksa. Sadrži i nešto manju količinu magnezijuma, fosfora, kalijuma, sulfura i silicijuma.
Prirodni lek od suve kore
Sušeni šipurak može se koristiti kao čaj, te mlevene listove pomešajte sa ključalom vodom i ostavite 15 minuta pre nego što konzumirate. Dva puta dnevno pre obroka.
On će vam pomoći i olakšati siptome kod dijareje, stomačnih virusa, infekcija trbušne duplje.
Ovim čajem možete podići imunitet, sprečiti prehlade, infekcije, a sveži listovi mogu pomoći kod zarastanja rana, uboda.
PRIPREMA:
U lončić sipajte šoljicu-dve hladne vode i dodajte kašičicu-dve osušenih plodova šipurka.
Zakuvajte pa poklopljeno kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Potom isključite i ostavite da odstoji 8-15 minuta.
Procedite čaj kroz gustu sitku (zbog mogućih dlačica iz šipurka koje bi vam mogle zasmetati u grlu) te po želji dodajte kašičicu meda i malo limuna.
Proceđeni šipurak koji ostane od čaja možete čak iskoristiti i za još jednu pripremu čaja.