Ako primetite OVE simptome, odmah se javite LEKARU: Telo vam šalje signale da nešto NIJE u redu!

Vesti 15.11.2022 08:00 0

Svaka promena koja se dešava je bitna, zato ne smemo da je zanemarimo

briga

pixabay

Pre nego se stvari zakomplikuju, organizam nam uglavnom šalje signale kojim nam poručuje da postoji problem i daje nam šansu da na vreme odreagujemo.

Naime, naše telo ne komunicira samo o fizičkim aspektima, već nam može pružiti i neke znakove o problemima s mentalnim zdravljem.

- Poruke vašeg tela da doživljavate akutni stres, hronični stres ili depresiju mogu vam pomoći da shvatite da je ono što osećate vrlo stvarno i zahteva vašu pažnju, možda dijagnozu i lečenje -kaže psihijatar dr Gejl Salc.

- Takođe vam mogu reći da morate razviti više alata za suočavanje sa stresom i svojim raspoloženjem kako biste dugoročno prošli bolje i sprečili buduće epizode - objasnila je dr Salc.

Telo komunicira o problemima sa zdravljem na različite načine, a dr Salc kaže da su um i telo povezani tako da ono što utiče na naš mozak utiče i na naše telo.

- Um i telo su povezani tako da ono što utiče na naš mozak utiče i na naše telo. Kada doživimo snažan akutni stres, telo nam to može otkriti putem uočljivih simptoma koji se javljaju zbog prvobitnog oslobađanja norepinefrina (neurotransmitera) koji mogu izazvati nervozu, povišen krvni pritisak, mučninu, pa čak i nedostatak vazduha - rekao je.

Tokom vremena, ako se stres održava i postane hroničan, često oslobađanje hormona kortizola zbog stalnog stresa uzrokuje trošenje tela i osoba se može osećati iscrpljeno i umorno, a može imati i razne neobjašnjive nelagode u raznim delovima tela ili bolove u stomaku, glavobolje...

Promene na koži

Dr Majkl Grin objašnjava da promene na koži kao što su osip ili izrasline, uvek treba ozbiljno shvatiti.

- Promene na koži kao što su osip, diskoloracije ili izrasline uvek treba shvatiti ozbiljno. Dermalne fluktuacije mogu značiti bilo šta, od alergijske reakcije do ozbiljne bolesti ili unutrašnje infekcije. Često su promene na koži prvi znak dijabetesa, lupusa ili problema s jetrom. Na primer, dijabetičari često imaju tamne mrlje na vratu, pazuhu ili preponama. Lupus, autoimuna bolest, obično je povezan s osipom u obliku leptira na obrazima i nosu - objašnjava dr Grin i dodaje da pojava osipa ili žutice može biti znak da nečija jetra ne funkcioniše ispravno.

- Znajući to, nikada ne odbacujte kožne promene kao beznačajne. Koža je najveći organ na telu, a promene mogu ukazivati na veći problem. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite da nešto nije u redu- objasnio je Majkl.

žena

Shutterstock

 

 

Česta glad

Zdravstveni trener Lindzi Tulis kaže da ako često osećate glad, vaše telo možda pokušava da vam poruči da vam treba više sna.

- Ako često osećate glad ili želju za hranom, vaše telo možda pokušava da vam poruči da vam zapravo treba više sna. Nedostatak sna može da poveća oslobađanje grelina, našeg hormona gladi. Važno je da pripazimo na ovaj signal, jer to što je zapravo potrebno našem telu možda zapravo nije hrana - rekao je Tulis.

Umor

Kako Tulis ističe, umor može da bude i znak nečeg ozbiljnijeg.

- Umor često može da se osetiti nakon dugog dana, posebno ako sledi nakon nemirne noći. Ali takođe može da bude i znak nečeg ozbiljnijeg. Hronični umor može biti simptom mnogih zdravstvenih problema kao što su poremećaji štitne žlezde, bolesti srca ili dijabetes. Važno je ne samo pratiti koliko se često umor pojavljuje nego i šta ga izaziva - istakao je Lindzi.

 

 

Komentari (0)
Loading